Familjefrågorna kan avgöra valet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-21

Obama om otrogna politiker: Jag vågar inte ens peta mig i näsan

Ett litet misstag i privatlivet och presidentkandidaternas popularitet störtdyker.

– Jag vågar inte ens peta mig i näsan, säger Barack Obama i en intervju om otrohet i CBS.

Aftonbladet.se har kartlagt familjefrågorna som kan avgöra valet.

Att hylla traditionella familjevärderingar är närmast ett måste för en amerikansk presidentkandidat.

De hetaste frågorna handlar om abort, homoäktenskap och otrohet.

Framförallt frågor om otrohet är något som kandidaterna finner svårigheter att svara på.

CBS-reportern Katie Couric ställde samma fråga till båda två.

Varför tror du att så många politiker riskerar sin karriär genom att vara otrogna?

– Det vet jag inte. Men när man lever så mycket i offentligheten som jag gör vill jag inte ens peta mig i näsan så att folk ser det. Men att förklara vad otrohet beror på är något jag lämnar åt psykologerna, svarar Barack Obama.

John McCain som i vissa sammanhang kritiserats för att ha lämnat sin första fru finner det ännu svårare att svara.

– Jag har inga kommentarer till det... Jag vill bli en god president och försöka leva ett ärbart liv, jag har själv inte varit perfekt så jag tänker inte döma någon, säger John McCain.

Obama: Kvinnorna kan ta beslutet själva

Såväl McCains som Obamas åsikter i familjefrågan kan härledas till kristen etik.

Särskilt tydlig blir den när kandidaterna diskuterar homoäktenskap och abort.

När det gäller den ständigt heta potatisen, frågan om abort borde förbjudas, väger båda kandidaterna varje ord på guldvåg.

– Jag tror att de flesta amerikaner inser att det här är en mycket svår fråga för kvinnorna och deras familjer. Det är inte en fråga de tar lättvindigt på. Och jag litar på att kvinnorna själva kan ta de här besluten i samråd med sina läkare, sina familjer och sina samfund. Det är så jag tror de flesta amerikaner tycker, sa Obama i en demokratisk debatt, den 26 april, 2007, enligt nytimes.com.

Obama anser att kvinnorna är kapabla att ta ett ansvarsfullt beslut på egen hand medan McCain i första hand vill undvika ett förbud mot abort på grund av att det skulle innebära mängder av illegala och riskabla operationer.

McCain: För många riskabla operationer

– Jag skulle tycka det var underbart om vi kunde komma till den punkten att den här frågan blev irrelevant och att aborter kunde upphöra. Men på kort sikt skulle jag inte stödja ett förslag som innebär förbud mot aborter. Det skulle innebära att x antal amerikanska kvinnor skulle tvingas göra illegala och riskabla operationer. sa McCain till San Francisco Chronicle och CNN, i augusti 1999.

Obama stödjer inte homoäktenskap

Homoäktenskap blev i år tillåtet i Kalifornien. Det är ingenting som vare sig Obama eller McCain stödjer. Däremot tycker båda två att varje enskild stat bör få behålla rätten att självständigt besluta om frågan.

På Obama-kampanjens hemsida står det att han anser att äktenskapet är en union mellan en man och en kvinna. Men han stödjer ett partnerskap som "ger samkönade par samma rättigheter och fördelar som gifta per. Däribland rätten att betraktas som närmsta anhöriga i nödsituationer, hälsoförsäkringar, anställningsförmåner och vid egendoms och adoptionsrätt."