Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Personalen på BP talar ut om skräcknatten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-30

Ögonvittnet i en tv-dokumentär "Jag trodde att vi alla skulle dö"

Nu bryter personalen på BP:s oljeplattform Deepwater Horizon tystnaden.

De berättar om skräcknatten då riggen exploderade och 11 kollegor dog – som blev starten på den värsta miljökatastrofen i USA:s historia.

I tv-dokumentären "Oil disaster– The rig that blew up" berättar personalen från BP:s oljerigg för första gången om skräcktimmarna efter explosionen den 20 april i år.

Den natten dog elva män– kamrater till de personer som nu valt att bryta tystnaden.

Tidningen The Sun har publicerat deras berättelser.

Här är de.

Tisdag 20 april, 2010

22:00 Katastrofen inträffar när i stort sett alla 126 i personalen ligger och sover.

Chris Coy minns:

”Jag satt upp i sängen när jag hörde en explosion. Det måste ha varit den andra kraftigare explosionen. Jag var livrädd, taket och gången ovanför för mig brann. Jag sprang ut till framsidan och såg att hela riggen stod i lågor.

Då förstod jag att den inte skulle gå att släcka. Och att vi måste sticka därifrån omedelbart. Jag trodde att vi alla skulle dö.”

22:05 Larmsignaler från båtar i närheten av oljeriggen når kustbevakningen i New Orleans, Louisiana. Högsta befälet på plats, L. Nathan Houck, berättar:

”Vi fick rapport om att en plattform med över 100 människor ombord brann och att människor hade börjat hoppa från plattformen för att rädda sina liv. Det fanns ingen tid att vänta. Vi kallade in all personal vi hade och åkte direkt.”

22:18 Fyra ambulanshelikoptrar lyfter från New Orleans. Piloten Lt Almerick Lim berättar:

”Jag kunde se lågorna på 14,5 mils avstånd. När vi hade kommit lite närmre, ungefär 8 kilometer från riggen, kände jag brandens värme. Jag tittade på det smältade stålet och det kände som att jag såg djävulens ansikte.”

23.35 Chris Coy och några andra i personalen får tag i en livbåt men driver i väg med de starka strömmarna. En större räddningsbåt hinner upp dem och halar upp livbåten i den större båten.

Onsdag

00:25 Röjdykare från kustbevakningen söker efter överlevande från oljeplattformen. Överlevande med brutna ben och armar skickas till sjukhus i Alabama och Louisiana.

Chefen för röjdykarna berättar: ”Adrenalinet pumpar och plötsligt ser du alla döda kroppar omkring dig och tänker: Vad gör jag nu?”

05:00 Sju timmar efter explosionen har kustbevakningen hittat 115 av personalen vid liv. Elva saknas fortfarande.

06:00 Branden är fortfarande för kraftig för att brandmännen ska kunna ta sig ombord på oljeplattformen. Räddningsteam med räddningsutrustning på 42 ton mobiliseras från Houston och Texas.

Experter från Holland flygs in akut.

10:10 Räddningschef James Wait flygs in från Houston: ”Vi gör allt för att leta efter överlevande. Det här är inte bara en kraftig brand. Det här är mycket värre.”

16:30 Den första räddningsbilen ankommer till Port Fourchon . Att bara lasta utrustningen över på en båt är en kamp mot tiden. Samtidigt söker fyra helikoptrar och ett plan efter de saknade.

21:20 Oljeplattformen brinner fortfarande, trots att det har gått 24 timmar sedan explosionen. Radiostyrda undervattensbilar har skickats ned i havsdjupet för att försöka töppa till det läckande valvet. De misslyckas. Samtidigt landar det andra räddningsteamet från Holland.

Torsdag

00:55 Infernot förvärras. Räddningschefen James Wait berättar: ”Det här är inte som andra bränder på oljeplattformar. Det här är en extremt intensiv och okontrollerad oljebrand.”

06:11 Räddningsarbetare hör hur det fortfarande exploderar på riggen. Metall och stål från riggen faller ner i havet.

10:00 Det låter högt när kranar och stora däck släpper från plattformen och sjunker ned i havsdjupet.

Räddningschefen James Wait berättar: ”Medan vi höll på och släcka elden hörde vi hur oljeplattformen knakade och brakade och sjönk ned i havet. Vi bevittnade ett skepp som sjönk.”

Nu börjar Deepwater Horizon att sjunka.

10.22 Hela riggen har sjunkit. Kvar vid ytan syns ett hav av eldflammor.

Räddningschef Joost Van Der Driest berättar: ”Det går inte att beskriva känslan. Vi som hade kämpat i 36 timmar för att rädda plattformen. Nu sjönk den bara rätt och slätt.”

Samtidigt börjar olja dyka upp på havsytan.

En armada av fordon kallas in för att börja ta i tu med USA:s största miljökatastrof som ska komma att kosta BP över 15 miljarder kronor.