Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Jag trodde att jag skulle dö”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-24

Lee Chun-ok, 54, tittade på tv när hennes vägg sprängdes sönder

Lee Chun-ok tittade på tv när hennes hem plötsligt sköts i bitar.

Nordkoreas granater tvingade 1 700 panikslagna människor att fly i fiskebåtar.

Sedan dök världens börser – och diktaturen hotade med nya attacker om Sydkorea överträder gränsen med så mycket som ”0,001 millimeter”.

Stämningen mellan Nord- och Sydkorea trappades upp i går när Nordkorea sköt minst 200 granater mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong.

Två marinsoldater dödades och 15 personer skadades, varav 3 civila. Över 70 hus fattade eld och de 1 700 invånarna flydde ön i panik i enkla fiskebåtar.

Lee Chun-ok, 54, tittade på tv när en dörr och en vägg plötsligt sprängdes sönder.

– Jag var riktigt, riktigt rädd. Och det är jag fortfarande, säger hon till nyhetsbyrån AP, efter att ha evakuerats från Yeonpyeong till hamnstaden Incheon.

– Jag trodde jag skulle dö.

Sköt övningsskott

Strax före granatbeskjutningen genomförde Sydkorea en artilleriövning. Via den statliga nyhetsbyrån KCNA hävdar Nordkorea att det var Sydkorea som sköt först, men enligt sydkoreansk militär avlossades övningsskotten

åt söder och väster, inte norrut.

Utrikesminister Carl Bildt (M) kallar attacken för ”mycket oroande” på sin blogg.

– Plötslig nordkoreansk artilleribeskjutning av en sydkoreansk ö leder självfallet till farhågor för framtiden, skriver utrikesministern.

I går samlades Sydkoreas ledare i en bombsäker underjordisk bunker och Sydkoreas armé står i högsta beredskap.

Lars Vargö är Sveriges ambassadör i Sydkorea.

– Nordkorea har attackerat civila mål och det är naturligtvis mycket allvarligt. Vi följer utvecklingen hela tiden, säger han.

Kallar till FN-möte

Analytiker menar också att attackerna påverkade börserna, som dök efter nyheten i går morse.

Via nyhetsbyrån KCNA hotade Nordkorea med att attackera Sydkorea på nytt om grannlandet bryter mot de omtvistade sjögränserna ”med ens 0,001 millimeter”.

En anonym diplomatkälla säger till nyhetsbyrån Reuters att FN:s säkerhetsråd förbereder ett extrainkallat möte inom de närmaste dagarna.