Tortyrchefen får sitt straff - efter mer än trettio år

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-25

Historisk dom mot forne Röda khmerer-ledaren

Ett helt land väntar på domen.

”Kamrat Duch”, 67, anklagas för 15 000 kambodjaners plågsamma död.

Själv vill den forne tortyrchefen bli frigiven.

I morgon kan en före detta ledare för Röda khmererna för första gången dömas för en av de blodigaste perioderna i modern tid. Under andra halvan av sjuttiotalet levde Kambodja under partiets skräckvälde. Runt var femte invånare miste livet av vanvård, tvångsarbete och avrättningar.

”En stor händelse”

Peter Fröberg Idling, författare av boken ”Pol Pots leende”, har själv bott i Kambodja.

– Det här är en jätteviktig händelse. Det här kan vara början till återuppbyggnaden av ett rättssamhälle i landet, säger han till Aftonbladet.

Vill bli frigiven

Matematikläraren Duch var chef över tortyranstalten S-21 i Tuol Sleng i huvudstaden Phnom Penh. Han anklagas av den FN-stödda Kambodjatribunalen för tortyr och mord på över 15 000 fångar. Straffet kan bli livstids fängelse. Själv vill han bli frigiven och hänvisar till att han redan suttit inne i över tio år.

– Hela processen har varit full av oväntade vändningar, men det vore sensationellt om han inte blev fälld. det kan rimligtvis bara handla om vilken strafflängd det blir, säger Peter Fröberg Idling.

28 000 kambodjaner har vittnat

34-åriga Hav Sopheas pappa dödades av Röda khmererna strax efter att hon föddes. Mer än trettio år senare var hon en av 28 000 kambodjaner som vittnade om grymheterna i domstolen.

– Natten efter drömde jag för första gången om pappa. Han höll min hand och vi sprang ut från Toul Sleng-fängelset, berättar hon för AP.

Segdragen rättsprocess

Fyra andra, högre Röda khmerledare väntas också ställas inför rätta inför tribunalen, som har både internationella och kambodjanska jurister. Deras rättegång börjar först 2011.

– Även exempelvis USA och Kina har ett delansvar för den kambodjanska tragedin. Det tog lång tid att hitta en kompromiss som alla inblandade stormakter kunde leva med. Det är också en rättslig process där en enorm mängd material ska översätta till flera olika språk, säger Peter Fröberg Idling.

Tortyrchefen bröt ihop

”Kamrat Duch” togs tillbaka till tortyrfängelset S-21 2008. Där ska han ha fallit ihop och gråtit:

– Jag ber om er förlåtelse – jag vet att ni inte kan förlåta mig, men ber er att låta mig behålla hoppet att ni kan göra det.

ANNONS