Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Expert varnar för nya IS-attacker

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-27

Jihadistgruppen IS tar på sig flera av de blodiga dåd som skakade världen på samma dag.

– Att tre betydande terrordåd sker samma dag i tre länder saknar motstycke, säger säkerhetsexperten Sajjan Gohel och varnar för att fler attentat är att vänta.

Solstolarna står tomma och poolområdet ekar öde. Många av turisterna i tunisiska Sousse har stängt in sig på rummet i rädsla för att gå ut efter att 38 personer skjutits ihjäl vid ett hotell. Norske Didrik Danielsen bor på ett hotell i närheten och håller sig inne.

– Vi får inte gå ut. Gör vi det är det vårt eget ansvar, säger han till TT och försöker förklara känslan när de solande på stranden fick kännedom om attentatet.

– Det var en chock. Vi har läst om terror och sett den på tv. Nu var det plötsligt något som vi var mitt i.

IS ansvarig

Men det var inte bara i Sousse som fredagen blev en svart dag. I Kuwait dödades 27 personer i ett självmordsdåd mot en shiitisk moské och i Frankrike gick en 35-åring till attack mot en gasfabrik och halshögg sin chef.

Den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret för attackerna i Kuwait och Tunisien. Även om de inte är direkt synkroniserade hör de samman, enligt Sajjan Gohel, internationell säkerhetschef på brittiska forskningsinstitutet Asia-Pacific Foundation.

– Attackerna är del av IS propaganda som säger att om man inte kan strida med dem i Irak eller Syrien ska man slå till där man är, säger Gohel och pekar på att mängden IS-relaterade dåd ökar.

– Vi har nått en punkt där attacker förekommer nästan varje månad i olika delar av världen, även om det inte alltid är i stor skala. Men de små attackerna lyckas oftare.

Gohel tror att attentatet i Frankrike kan kopplas till IS mål att skada länders ekonomier. Att gruppen inte tagit på sig ansvaret kan enligt honom bero på att dådet inte anses lika lyckat, eftersom gärningsmannen greps i stället för att dö som martyr.

Turismen drabbas

Att det redan utsatta Tunisien blev måltavla igen är inte överraskande, enligt Gohel.

– Landet bidrar med det största antalet utländska krigare till IS.

Gärningsmannen siktade främst på turister, berättar en hotellanställd för tidningen Le Monde. Förövaren, en tunisisk student, dödades av säkerhetsstyrkor. Han var tidigare okänd för polisen, uppger en tjänsteman vid inrikesdepartementet för nyhetsbyrån Reuters.

De flesta av offren är britter, men även en tysk, en belgare, en fransman och en irländare finns bland de döda. Ingen svensk skadades. Attacken väntas slå hårt mot Tunisiens turistnäring, som sysselsätter omkring 13,9 procent av den arbetsföra befolkningen, enligt tidningen Le Figaro.

Landet planerar att inom en vecka stänga 80 moskéer som inte är statligt kontrollerade, enligt premiärminister Habib Essid.

Sajjan Gohel uppmanar världen att ta problemet med IS på allvar. Att extremisterna länge behandlades som ett internt problem för Irak och Syrien tillät gruppen att växa sig stark, menar han.

– Men det största antalet offer för IS attacker är muslimer i Irak och Syrien.

TT

Följ ämnen i artikeln