Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Bebisen drabbades av herpesvirus – nu vill mamman varna andra

Uppdaterad 2015-09-26 | Publicerad 2015-09-25

Många ville besöka nyfödda Brooke Henderson och hennes mamma Claire. Men en av alla som pussade på bebisen verkar ha haft herpesviruset HSV-1. Brooke kunde ha dött efter att ha smittats, skriver Buzzfeed.

Under den första månaden i hennes liv var det många som ville hälsa på lilla Brooke Henderson. En kväll när mamma Claire skulle amma henne upptäcktes det att bebisen hade fått munsår och svullna läppar.

På något sätt hade Brooke drabbats av herpes simplex-viruset HSV-1, detta trots att mamman inte märkt att någon av besökarna haft munsår eller liknande. Claire Henderson valde att åka in till sjukhus direkt.

– En kompis hade delat en artikel till mig på Facebook om farorna med munsår hos spädbarn när jag var i fjärde månaden, säger hon till Buzzfeed.

Inga pussar första månaden

Läkarna berömde mamman för att hon tagit såret på allvar. Om hon bara hade låtit det vara hade det kunna leda till allvarliga skador eller till och med vara dödligt.

Normalt sett har många spädbarn antikroppar från sina mödrar som skyddar dem från exempelvis herpesvirus. För att vara på den säkra sidan ska man dock undvika att pussa på bebisar under deras första månad i livet.

Delats 38 000 gånger

Enligt Buzzfeed skrev Claire ett Facebookinlägg om det som inträffat för att varna andra, ett inlägg som sedan dess delats över 38 000 gånger.

För Brooke slutade det med en fem dagars kur med dropp. Nu mår hon bra igen.