Ohly utredd för trakasserier för 15 år sedan
Publicerad 2017-12-14
Den tidigare partiledaren för Vänsterpartiet Lars Ohly utreddes redan för 15 år sedan för trakasserier. Den utsatta kvinnan var anställd av Vänsterpartiet. Det "ovälkomna kontaktsökandet" upphörde först när Ohly konfronterades.
Fyra personer har lämnat styrelsen i Funktionsrätt Sverige, där Lars Ohly är ordförande, i protest mot att han har blivit anklagad för sexuella trakasserier och polisanmälts. Anmälan har sedan lagts ned.
Fallet som skedde på Vänsterdagarna i september har lett till att Vänsterpartiet har portat honom från sina arrangemang.
Men nu kan TT avslöja att Lars Ohly utreddes för trakasserier mot en kvinna i partiet redan för 15 år sedan, under sin tid som riksdagsledamot och bara några år innan han blev partiledare.
"Är ett beteende"
Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin säger att informationen kommit till hennes kännedom nyligen.
– Det gjordes en anmälan från en person som var anställd på Vänsterpartiet om ovälkommet kontaktsökande under en tid. Den information jag har är att man hanterade ärendet, tog upp det med Lars Ohly och att trakasserierna då upphörde och den anställde blev nöjd, säger Hanna Gedin.
Vad "ovälkommet kontaktsökande" betyder vill hon inte förklara närmare.
En av de som hoppat av styrelsen i Funktionsrätt Sverige är Pelle Kölhed. Han reagerar starkt på att Ohly utreddes för 15 år sedan och fick en tillsägelse.
– Om det är sant är det ännu värre för då är det ett beteende. Han har sagt att det var en engångshändelse.
Vidtogs åtgärder
Ärendet för 15 år sedan anmäldes till arbetsgivaren Vänsterpartiets riksdagskansli. Det var kvinnan som var utsatt som berättade för partiet om Ohlys ovälkomna närmanden och då vidtogs åtgärder, enligt Hanna Gedin.
Även om hon känt till informationen först nyligen fanns det internt i Vänsterpartiet en kännedom om Ohlys uppträdande.
TT: Med tanke på att det händer igen, borde ni inte ha gjort mer?
– Det är svårt för mig att uttala mig om. Jag konstaterar nu att vi tar allvarligt på det senaste fallet som skedde på Vänsterdagarna och för oss är det väldigt tydligt att stötta den som är utsatt och vidta åtgärder som gör att trakasserierna upphör, säger hon.
Sitter kvar som ordförande
Lars Ohly sitter trots händelserna och påtryckningar kvar som ordförande i Funktionsrätt Sverige. Han sade till TT på onsdagen att han tycker det är synd att personer hoppar av i protest. Om anklagelserna mot honom för den senaste händelsen har han sagt att han tycks vara utsatt för en folkdomstol.
Vänsterpartiets Hanna Gedin säger sig inte ha någon anledning att ha synpunkter på vad andra organisationer gör i sammanhanget. Hon duckar för frågan om Ohly kan vara kvar i Vänsterpartiet och konstaterar att han inte har några förtroendeuppdrag.
Pelle Kölhed säger att hans avhopp är värdegrundsbaserat. En organisation som kämpar för mänskliga rättigheter och individens okränkbarhet kan inte ha en ordförande som har gjort sådana här kränkningar, säger han.
– Jag har tagit min ställning och den stärktes bara nu, säger Pelle Kölhed.
TT har sökt Lars Ohly.