Nekades plats på förlossningen – födde i sjukhusgaraget
Uppdaterad 2017-12-26 | Publicerad 2017-12-24
”Hör av dig igen när värkarna är regelbundna.”
Det var beskedet höggravida Jennifer Liljekvist, 23, fick när hon ringde till förlossningen. När det väl var dags fanns det ingen plats – och Jennifer tvingades föda i garaget.
– Emil hjälpte mig att lägga mig i bagageutrymmet på bilen, vi har en kombi som tur är, och sen fick han agera barnmorska, säger Jennifer.
Jennifer Liljekvist, 23, och hennes fästman Emil Lindqvist förberedde sig för att bli föräldrar en andra gång.
När värkarna kom i gång i augusti i somras ringde de till förlossningen på Norra Älvsborgs sjukhus (NÄL) i Trollhättan. Men då uppmanades de att höra av sig igen när värkarna var regelbundna.
Några timmar senare ringde de förlossningen igen – men då fanns det plötsligt inte längre någon plats för dem på förlossningen.
– Jag försökte förklara att Jennifers värkar var så starka och regelbundna att vi behövde komma in snabbt, men kvinnan jag pratade med lät irriterad när jag sa det, säger Emil Lindqvist.
”Kände mig stressad”
De uppmanades i stället att köra genom rusningstrafik och vägarbeten till Göteborg sju mil bort. Samtalen som paret hade med förlossningen varade bara i ett par minuter.
– Vi kände oss väldigt utlämnade och fick ingen hjälp eller stöd på telefon. Samtidigt var barnmorskan så övertygande att vi tänkte att hon som är utbildad borde ge oss råd vi kan lita på, säger Jennifer Liljekvist.
Men de hann aldrig in till förlossningen. Bilresan tog en timme och Jennifer började få krystvärkar.
– Jag kände mig stressad och försökte fokusera på att stödja henne samtidigt som jag körde, säger Emil.
Framme i parkeringsgaraget på Östra sjukhuset i Göteborg hade Jennifer så starka krystvärkar att hon inte lyckades ta sig in till förlossningen. Fästmannen Emil Lindqvist ringde SOS Alarm för att be om hjälp – men larmcentralen kunde inte leda ambulansen rätt i garaget, eftersom paret inte hade någon exakt adress eller gatunummer. Samtidigt var barnet på väg ut.
– Emil hjälpte mig att lägga mig i bagageutrymmet på bilen, vi har en kombi som tur är, och sen fick han agera barnmorska, säger Jennifer.
Lugn i kaoset
Två personer i garaget såg vad som hände. De visade sig lyckligtvis vara barnmorskor.
– Den ena barnmorskan kom fram till oss med ett sådant lugn mitt i den här kaotiska situationen och grep in direkt, säger Jennifer.
Efter bara en krystvärk var barnet ute – med navelsträngen runt halsen.
– Nu i efterhand har man ju tänkt på allt som hade kunnat gå fel men just där och då var vårt enda fokus att få ut vår dotter och sedan hålla henne varm, säger Jennifer.
Ingen smärtlindring
När förlossningen var över låg familjen tillsammans i backluckan på bilen. Strax efter kom personal från förlossningen ut till dem.
– Att föda själva och så öppet kändes läskigt, eftersom ingen av oss är utbildade – men också förnedrande eftersom jag inte hade en chans att täcka mig själv, säger Jennifer.
Jennifer och Emil är kritiska till hur de blev bemötta av förlossningen på NÄL.
– Men problemet är större än en enskild barnmorska. Det borde finnas resurser så att förlossningspersonal har tid att lyssna, ge stöd och kolla journalen, säger Emil.
Nu fick Jennifer föda helt utan smärtlindring eller stöd från erfaren personal.
– Jag hade mycket hellre fött i en sjukhuskorridor där och haft möjlighet till smärtlindring och stöd från sjukvårdspersonal, säger Jennifer.
Nu slutade det lyckligt för familjen Liljekvist Lindqvist, men de är kritiska till situationen i förlossningsvården.
– Det har ju gått några tusen år sedan Jesus föddes i ett stall. Nu är det 2017 och det borde inte behöva gå till så här, säger Jennifer.
Aftonbladet har sökt Östra sjukhuset i Göteborg. Ingen ansvarig kan kommentera under julhelgen och sjukhuset ber oss återkomma.