Norrbottningar nöjda med elprisområden

Uppdaterad 2011-11-28 | Publicerad 2011-11-21

Norrbottningen Tage Lidström, 59, är nöjd med att Sverige har delats in i elprisområden.

– Det går mer ström här uppe. Det är helt okej med de nya elprisområdena, först nu tror jag det har blivit en utjämning mot södra Sverige, säger Lidström.

Tage Lidström bor i Moskosel i Arvidsjaurs kommun, som ligger i Norrbottens län. I dag har snön kommit för första gången i år, men normalt sett är det både kallare och mer snö:

– Det varmaste vi hade förra vintern var minus fem grader. Och vi har mörkare vinter än i söder. Det har jämnt varit tuffare att bo här uppe, det går mer ström här uppe, säger Lidström.

”Rättvist först nu”

Att Sverige delats in i elprisområden — vilket gör att en norrlänning sparar ungefär 5 000 kronor per år för samma förbrukning som en skåning — tycker han är helt rätt:

– Det är först nu det har blivit rättvist, vi har helt andra kostnader än sörlänningar, säger Tage Lidström.

Han har under tio års tid lagt 38 000 kronor på att få ner sina elkostnader:

– Det är lite en livsstilsfråga att förbruka mindre energi. Det finns ett sätt att spara pengar, och det är att förbruka mindre. Snart har jag fått bort hela mitt elberoende, säger han.

Upprörd på nätavgifterna

Tage Lidström har bland annat installerat solvärme, ackumulatortankar, treglasfönster, lågenergilampor och eldar mycket med ved.

– Jag har haft över 30 000 kilowatt. I dag förbrukar jag 3 000 kilowatt om året.

Just nu är han mest upprörd över de fasta nätavgifterna:

– Dem kan jag inte påverka. Om man vill få folk att spara energi måste differentierade nätavgifter införas. Att nätavgiften blir lägre ju mindre man förbrukar. Det vore verkligen att skaffa en morot till människor att spara el, om differentierade avgifter infördes, säger Tage Lidström.

ANNONS