Nu kommer det mer snö över hela landet

Publicerad 2012-02-11

Lavinrisk i svenska fjällen

Se upp i backen!

Ett nytt snöfallsområde drar in över hela landet och medför stor lavinrisk i de svenska fjällen.

Det sker lagom till starten av sportlovet i nästa vecka.

Vemdalen.

I helgen är det lavinfara i större delen av de svenska fjällen, enligt Fjällsäkerhetsrådet. I de nordvästra fjällen i Västerbotten och Norrbotten: Västra Vindel- och Tärnafjällen, Marsfjällen, Abiskofjällen och Riksgränsfjällen har lavinrisken uppgraderats till stor. Det beror främst på grund av hård västlig vind och snöbyar. I södra fjällen, kring Sälen, Idre, Åre och Funäsdalen, beror lavinfaran däremot på att snötäcket är instabilt sedan tidigare.

Snön söderut i natt

Snön bakom lavineländet kommer redan i eftermiddag. Nederbördsområdet drar först in över Lapplandsfjällen. Under kvällen och natten letar sig snön österut över Norrland.

– Snöfallet berör senare även Götaland och Svealand och ligger kvar under söndagen. Under eftermiddagen rör det sig vidare sydost, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Ingen kommer undan snön i helgen - den faller över hela landet.

– Det blir inga större mängder, men ett par centimeter över Norrlandskusten och in över höglandet i Småland, säger Lovisa Andersson.

Stora stugbytardagen

Det vita pudret kommer lagom till landets första sportlovsvecka som börjar på måndag i Göteborg, Jönköping, Sjuhärad, Skaraborg och Ydre.

Redan i morgon är det den stora stugbytardagen då sportlovslediga familjer byter stugor.

Men på lördag morgon var det fortfarande lugnt i trafiken.

– Nederbörden från Norge väntar vi i eftermiddag. Troligtvis stannar det mesta i fjällen. Än så länge är läget under kontroll, säger Tobias Gedin på Trafikverkets trafikledningscentral för området Norr och Mitt.

Ostadigt nästa vecka

Bakom snöfallet klarnar det upp på söndagen med mild luft och blir bara några minusgrader.

– Det blir klart och soligt, säger Lovisa Andersson.

På måndag närmar sig ett lågtryck västerifrån men dagen ser ut att bjuda på mest uppehållsväder men ganska mycket moln. Resten av nästa vecka ser ostadigare ut med snöfall till och från på flera håll i landet.

– Jag kan lugna ner, det kommer inte var mulet och falla snö hela veckan. Det ser fortfarande ut som att det blir minusgrader på det flesta håll, säger Lovisa Andersson.

Trafikinformationstjänsten Läget i trafiken har nu
stängt