UD: Vi hjälper honom med advokat

Publicerad 2012-01-19

Men vill inte kommentera CIA:s vilja att förhöra terroranklagade svensken

Utrikesdepartementet följer fallet med den svenske terroranklagade Atris Hussein i Thailand.

Ambassadpersonal var med Atris Hussein, 47, under häktningsförhandlingarna.

– Vi hjälper honom att skaffa advokat, säger UD:s Camilla Åkesson Lindblom – som inte vill kommentera diplomatiska spänningarna som kommit av fallet.

Den 12 januari greps den Atris Hussein, 47, vid Bangkoks internationella flygplats Suvarnabhumi.

Två dagar därefter bekräftade polisen att han rest med svenskt pass, men fortfarande var man osäker på hans identitet.

Natten till i dag träffade Aftonbladet honom häktesfängelset Bangkok Remand Prison för en exklusiv intervju, där han berättar om anklagelserna mot honom och uppger att han är oskyldig.

Ammoniaken som hittats i hans lagerlokal är troligen placerad där av israelisk underrättelsetjänsten Mossad, enligt Hussein.

Var med då han häktades

Nu bekräftar Utrikesdepartementet, UD, hans svenska medborgarskap.

– Han är svensk medborgare och har också ett libanesiskt medborgarskap. Han har inte bott i Sverige sedan 2005. Vi följer ärendet och vår ambassad har träffat honom vid häktningsförhandlingarna den 16 och 17 januari, säger Camilla Åkesson Lindblom, vid UD:s presstjänst.

Hon beskriver vad UD gör för Atris Hussein i det här skedet.

– Det som är vanligt är att man frågar hur han har det, hur han mår, om han har några speciella önskemål, som medicin eller annat. Han har sagt att han behandlats väl. Han har sagt att han vill ha kontakt med en advokat och det ska vi hjälpa honom med.

Har man från svenskt håll försökt sätta sig in i rättsfallet?

– Om landet inte följer sina egna regler försöker vi agera. Vi kan aldrig ingripa i en rättsprocess i ett annat land, men vi kan följa den. Nu är han häktad och så får vi se vad nästa steg blir. Nu får man utgå från att det pågår en utredning. Vi har inte alla detaljer, det är polisen som har dem och advokatens uppgift att sätta sig in i.

Vill inte kommentera CIA:s kritik

Det förekommer uppgifter om spända diplomatiska relationer mellan USA och Thailand kring fallet Atris Hussein, eftersom amerikanska underrättelsetjänsten CIA inte fått tillstånd att själva förhöra honom.

– Det kan inte jag ha några som helst kommentarer om, det är i så fall en fråga mellan de två länderna, säger Camilla Åkesson Lindblom.

Det är inte så att Sverige har intresse av en egen utredning i fallet?

– För vår del är det här ett konsulärt fall. Det är en svensk medborgare som är frihetsberövad utomlands, så vi behandlar det konsulärt som med alla sådana fall. Skulle det finnas sådant intresse får man ställa de frågorna till de myndigheterna som skulle vara aktuella. Vad en person är anklagad för påverkar inte det konsulära uppdraget.

Säpo samarbeta

Säpo: "Samarbetar med lokala myndigheter"

Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, besked tyder det mesta nu på att Sverige hjälper det thailändska rättsväsendet i fallet.

– När det gäller ärendet med den svenska medborgaren i Thailand – vi uttalar oss aldrig i specifika ärenden. Men generellt kan vi säga att om terrorbrott begås, eller om misstankar om att terrorbrott ska begås av svenskar utomlands, samarbetar vi naturligtvis med de lokala myndigheterna och bistår även UD i deras arbete, säger Sirpa Franzén, pressekreterare vid Säpo.