Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Nu får syrierna hjälp

Publicerad 2016-09-15

20 FN-lastbilar med förnödenheter har lämnat Turkiet och är på väg mot Syrien.

Målet är östra Aleppo – ett rebellområde som varit under en brutal belägring av den syriska regimen.

– Lastbilarna befinner sig i en buffertzon mellan Turkiet och Syrien, säger Jan Egeland, FN:s humanitäre rådgivare, enligt AFP.

Tidigare på torsdagen anklagade FN-sändebudet Staffan de Mistura Syriens regim för att ha brutit vapenvilan genom att inte låta lastbilarna passera in i landet. Damaskus har enligt FN försenat hjälpen genom att inte utfärda nödvändiga tillstånd.

Aftonbladet
Utrikes

Men nu befinner sig alltså en första omgång om 20 FN-lastbilar i en buffertzon mellan Turkiet och Syrien. Förhoppningen är att hjälpen ska vara framme i östra Aleppo på fredag, enligt TT.

Enligt avtalet om vapenvila måste de väpnade styrkorna dra sig tillbaka från den viktiga transportleden Castellovägen, som leder in i östra Aleppo.

Ryssland kritiserar USA

Samtidigt anklagade Ryssland USA för att i sin tur ha brutit mot avtalet genom att de inte varit tillräckligt hårda mot sina allierade grupper i landet att följa vapenvilan.

I Syrien är över 13 miljoner människor i behov av humanitär hjälp för att överleva. Närmare 600 000 människor lever under belägring, varav runt 300 000 i Aleppos östra delar.

Den en vecka långa vapenvilan trädde i kraft i måndags och förlängdes nyligen ytterligare med 48 timmar. Efter det är tanken att USA och Ryssland ska börja genomföra koordinerade attacker mot Islamiska Staten och Jabhat Fatah al-Sham.

En viktig del av överenskommelsen om vapenvila är att tillåta bistånd till områden som varit under belägring eller svåra att nå - men hjälpen har alltså försenats, skriver TT.

Följ ämnen i artikeln