Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

I dag åtalas Yaras släktingar för mord

Publicerad 2014-10-23

Yara, 8, tros ha blivit ihjälslagen med en brödkavel.

I dag åtalas hennes två släktingar, en 32-årig man och en 31-årig kvinna, för mordet i deras hem i Karlskrona.

Båda skyller på varandra.

Yara skickades av sina föräldrar till släktingarna i Karlskrona efter att ha upplevt kriget i palestinska Gaza 2012.

Men på valborgsmässoafton i år hittades hon död i parets lägenhet.

I dag åtalas hennes två vårdnadshavare, en 32-årig man och en 31-årig kvinna, som under utredningen har suttit häktade för mord. Båda nekar till brott – och skyller på varandra.

Det rättsmedicinska protokollet har visat att Yara utsattes för kraftigt våld.

– Den övervägande delen av skadorna är orsakade kvällen när hon dog, det finns också enstaka skador som är äldre, säger chefsåklagare Pernilla Åström.

Teknisk bevisning

Hon vill inte gå in på vilket mordvapen som misstänks ha använts, men SVT Blekingenytt har tidigare uppgett att det finns uppgifter i utredningen som tyder på att de dödande slagen utdelats med en brödkavel.

– Det är en uppgift som inte kommer från mig, och som jag inte kommenterar än, säger Pernilla Åström.

De båda misstänkta åtalas i första hand för mord, men Pernilla Åström säger att hon också kommer att ha alternativa yrkanden, som ofta är fallet när personer åtalas för grövre brott.

Förutom förhör finns en del teknisk bevisning med i utredningen. Bland annat två filmklipp som kommer att visas upp för rätten under rättegången i november. Klippen ska ha filmats med en mobiltelefon.

– De kommer att vara sekretessbelagda av hänsyn till flickans personliga integritet. Men de kommer att visas i domstol, säger Pernilla Åström.

Nekar till brott

Åklagarkammaren i Karlskrona har lämnat in en framställan om rättslig hjälp till myndigheterna i Gaza för att få förhöra Yaras mamma, men inte fått svar. Något förhör med mamman har inte kunnat genomföras. Dessutom fick chefsåklagaren också avslag från myndigheterna i USA på begäran om att få del av privata konversationer mellan de misstänkta personerna som skett på Facebook.

Trots det ser Pernilla Åström bevisningen som god.

– Jag väcker åtal för det som det finns tillräckliga skäl att väcka åtal för. Sedan har vi inte utgången klar förrän vi är färdiga förstås. Men min bedömning är att materialet som vi har är tillräckligt för att väcka åtal.

Yaras pappa, Mohammed al-Najjar, har befunnit sig i Karlskrona sedan i somras, och deltog på begravningen för dottern. Han kommer att höras om skadeståndsfrågan under rättegången, har hans målsägandebiträde tidigare sagt.

Den misstänkte mannens advokat Christer Holmqvist säger att hans klient nekar till brott.

– Han förnekar all inblandning i Yaras död. Jag ser inte att misstankarna har stärkts efter att ha gått igenom förundersökningen, säger han.

Aftonbladet har sökt den misstänkta kvinnans advokat och familjen al-Najjars målsägandebiträde.