Skärpt säkerhet kring judiska institutioner och skolor i Sverige
Uppdaterad 2015-02-17 | Publicerad 2015-02-16
Efter terrordådet i Köpenhamn bevakas judiska institutioner i Skåne av tungt beväpnad polis.
Samtidigt vittnar judar runt om i Sverige om en tillvaro fylld av rädsla och hopplöshet.
– Jag vågar inte skicka min son på den nordiska fotbollsturneringen för judiska barn i år, säger en kvinna som vill vara anonym.
Helgens terrordåd i Köpenhamn var ett i raden av händelser den senaste tiden där judar i Europa varit direkta måltavlor. Vid synagogan i den danska huvudstaden sköts en judisk man, som höll vakt, ihjäl och för bara några veckor sedan mördades fyra judar i en matbutik i Paris.
Sedan tidigare har säkerheten vid synagogor och judiska skolor i Sverige varit omfattande.
Efter helgens attentat har den höjts ännu mer. I dag står polispatruller utanför judiska skolor och institutioner runt om i landet. Vid Judiska skolan i centrala Stockholm säger ledningen att man håller kontinuerlig kontakt med polisen. I går höll Judiska museet i Stockholm stängt efter attacken i Köpenhamn, men i dag håller man öppet igen.
Tungt beväpnad polis i Skåne
Polisregion Syd har förstärkt skyddet vid de judiska institutionerna i Skåne. Vid evenemang och aktiviteter kommer tungt beväpnad polis finnas på plats vid synagogan i Malmö och i Helsingborg. I Malmö kommer även polisen bevaka den judiska förskolan som ligger nära synagogan.
– Man kommer bära MP5-pistoler (kpistar). Den kan ge en verkanseld på längre håll. säger Stefan Sintéus, chef för polisområde Malmö.
Den ökade beväpningen av polis vid bevakningen är en skyddsåtgärd - ett krav från Arbetsmiljöverket.
– De kommer även bära tung väst vilket innebär ett ökat ballistiskt skydd, säger Sintéus.
Aftonbladet har tidigare granskat den ökade mängden hatbrott som riktats mot den judiska minoriteten i Sverige. På flera håll i Sverige vittnar judar om hur det känner stark oro och rädsla. En judisk kvinna i Göteborg, som vill vara anonym, berättar för Aftonbladet att hela hennes släkt påverkas. Hennes syster vågade i morse inte lämna sitt barn på den judiska förskolan i Göteborg.
– Det är väldigt obehagligt. Jag pratade med min mamma i går. Hon sa att läget inte har varit så här illa sedan kriget, antisemitismen har ökat och brett ut sig så fort. Jag har inte haft min Davidsstjärna på mig på flera år och det har inte mina barn heller.
Vågar inte skicka iväg sonen
Varje år brukar kvinnans son delta i en fotbollsturnering för judiska ungdomar från hela Norden.
– Det brukar vara väldigt trevligt, men nu har vi bestämt att han inte får åka i år. Jag är så orolig, jag vågar inte släppa iväg honom. Sedan finns en oro när man ska gå på evenemang i synagogan.
Rabbinen Hillel Lavery-Yisrael i Göteborg har tidigare berättat om hur hoten, hatet och antisemitismen har gjort att han funderar på att flytta från Sverige. Han säger att händelsen i Köpenhamn skakat om församlingen rejält.
– Medlemmarna ser väldigt mycket likheter mellan församlingen här i Göteborg och den i Köpenhamn. Folk undrar vad som kan göras för att öka säkerheten.
Direkt när han fick reda på vad som hänt ringde han till rabbinen i Köpenhamn.
– Jag framförde våra sympatier, vår chock att vi står tillsammans med dem i en svår tid.
”Det kunde hänt här”
Jehoshua Kaufman, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, säger att dådet lika gärna kunde hänt i hans stad.
– Köpenhamn ligger 20 minuter med tåg härifrån. Det är väldigt slumpartat var det händer. Man känner sig väldigt utsatt, säger han.
Både i Malmö och Stockholm samlades i går många församlingsmedlemmar i synagogan för att prata igenom det som har hänt. I Göteborg planeras ett liknande möte.
– Att inte samlas är mycket farligare än att samlas. Vi vill ju inte att det ska påverka vår verksamhet. Då har man gett upp för mördarna. Det viktigaste är att det är samhällets ansvar att vi kan känna oss säkra och inte behöva gömma oss. För det tänker vi inte göra, säger Kaufman.
De senaste åren har tusentals judar flyttat från Frankrike till Israel på grund av den ökade antisemitismen. Även i Sverige pågår nu liknande diskussioner.
– När man som grupp är väldigt utsatt kan man välja mellan att smälta in fullständigt och försvinna. Men om man har en stark känsla för sin judiska identitet, att både vara svensk och jude, kan man hamna i att det inte går här, att det är för jobbigt att gå och oroa sig, säger Kaufman.
”Vi har tagit det hårt”
Även Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, vittnar om samma sak.
– I går kväll fick jag ett sms från en vän där det stod att hon, hennes man och ett annat judiskt par skulle träffas för att diskutera om de skulle lämna Sverige. Jag tror att det än så länge är på diskussionsstadiet. Men det finns en diskussion som inte fanns tidigare.
Han säger att dådet i Köpenhamn har tagit svenska judar väldigt hårt.
– Det är alltid så när judar utsätts att vi känner oss drabbade. Men den här gången är det så nära. Våra killar och tjejer som vaktar här känner han som mördades.