Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så ska Löfven komma igen i kvällens debatt

Publicerad 2014-09-12

Ett pallbråk, en rejäl ordfadäs i radio – och så pappersattacken mot Annie Lööf.

Stefan Löfven (S) har haft en tuff vecka under valets slutspurt.

– Nu gäller det att han bara tar det lugnt, säger Lena Lid Falkman, retorik- och ledarskapsforskare.

Den senaste veckan har varit minst sagt jobbig för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Det började redan i söndags när Löfven skulle duellera mot statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i SVT:s utfrågning.

Stefan Löfven var helt oförberedd på att han skulle stå på en låda under duellen mot Fredrik Reinfeldt för att underlätta för tv-produktionen. Han fick ställa sig på pallen, som syntes tydligt i tv, och det tog inte många minuter innan det blev kvällens snackis på sociala medier.

Efteråt var S-ledaren rasande.

Han höll masken framför journalisterna och förklarade att han inte kände till något om upphöjningen på golvet på förhand.

– De sa ingenting, jag ser bara att den står där när jag kommer in, sa han.

I kulisserna bakom scenen hörde Aftonbladets team honom reagera mot att SVT inte förberett honom på rekvisitan.

– Det är för jävligt, sa han.

Ny kontrovers

Knappt hann rubrikerna mattas ut efter pallincidenten förrän S-ledaren hamnade i en ny kontrovers.

På måndagen intervjuades han i Sveriges Radio P4 Extra om vad Socialdemokraterna vill göra för den grupp människor som tigger på Sveriges gator. S-ledaren inledde med att svara att många av tiggarna kommer från Rumänien.

– De har inga försörjningsmöjligheter hemma. Vi tycker att alla länder har ansvar för sina invånare, så att de kan leva drägliga liv, fortsatte han i SR.

Men när han skulle berätta om hur partiet vill stödja ökade rättigheter för romer landade han snett – och använde skällsordet zigenare i radio. Uttrycket var vanligt förr men betraktas idag som nedsättande för den etniska minoriteten romer:

– Det finns stödprogram som EU är med och finansierar, i det här fallet, för att zigenare ska få en möjlighet – att romer och zigenare senare ska få en möjlighet – att integreras på ett riktigt sätt, i sitt land, sa han till Sveriges Radio.

Ursäkten kom direkt.

– Jag är uppriktigt ledsen och beklagar djupt att jag använde det uttrycket. Det är ålderdomligt, förlegat och kränkande, sa S-ledaren.

Han sa att han inte visste varför uttrycket slank ur honom.

– Jag tror inte att någon har hört mig använda det förut. Jag vet faktiskt inte varför det blev så. Det är fel uttryck, det ska inte sägas över huvud taget. Det är bara att be om ursäkt, det är kränkande och fel helt enkelt.

Det hann gå tre dagar.

”Käbbel”

Sedan, under gårdagens partiledardebatt i TV4, inträffade pappersbråket mellan Löfven och Annie Lööf (C). Under debatten om kärnkraftsfrågan lämnade Lööf sin pulpet och gick till Löfven för att överlämna Energimyndighetens senaste prognos, men den ville inte S-ledaren ha.

– Det där är käbbel, sa Löfven och tryckte bort C-ledaren i en riktig fäktningsbatalj.

Under fredagen har han sagt att han inte tänker be om ursäkt för utspelet.

Det tycker inte heller Lena Lid Falkman att S-ledaren ska göra. Hon är retorik- och ledarskapsforskare på Handelshögskolan i Stockholm.

– Men han kunde definitivt ha hanterat situationen bättre. Samma sak med skällsordet i radio. Det där måste han ha övat på, att ta debatter. Men nej, han ska inte be om ursäkt utan bara låta det här försvinna nu, säger hon.

Hon tror inte att väljare påverkas av Löfvens tunga vecka när de ska lägga sin röst i valet.

– Möjligen kan det påverka någon som ännu inte bestämt sig, men inte de mest inbitna socialdemokraterna eller Löfvenanhängarna.

Flera kan till och med tänkas ta S-ledarens sida, och vara kritiska mot att Lööf gick över till Löfvens territorium och försökte tvinga på honom en pappershög, säger Lena Lid Falkman.

– Det är också en typ av härskarteknik. Men visst, det känns säkerligen inte bra för Löfven, det här.

Enligt Aftonbladet/Sverige Tyckers senaste mätning har förtroendet ökat för Stefan Löfven de senaste två veckorna, åtminstone bland män och personer mellan 30 och 49 år och låg- och medelutbildade. Förutom bland de egna väljarna och vänsterpartister ökar Löfven i förtroende också bland SD-sympatisörer, visar mätningen.

Måste akta sig

Lena Lid Falkman påminner om att det är partiledarens första valrörelse, och att han är orutinerad i sådana här sammanhang.

– Han är ny på det här. Men han skulle inte ha knuffats.

Ikväll håller SVT den allra sista partiledardebatten.

Till Aftonbladet sa Löfven under fredagsförmiddagen att han såg fram emot att debattera och prata om sakfrågor.

Hur ska Löfven ta igen sig?

– Det är viktigt att han inte gör någon orutinerad miss ikväll. Han kommer kanske att akta lite på sig, inte råka göra någon groda. Han måste akta sig för att framstå som sur, säger Lena Lid Falkman.

Har du något råd till partiledaren?

– Ta det lugnt. Bli inte för aggressiv. När någon attackerar är det oftast den som inte är lugn som ser dum ut. Håll dig lugn och hetsa inte upp dig. Säg ifrån, ja. Men knuffas, skrika och säga barnsliga saker tillbaka fungerar inte.