Löfven sa ”zigenare” i radio – ber om ursäkt
Publicerad 2014-09-08
När S-ledaren Stefan Löfven frågades ut i Sveriges Radio P4 Extra använde han ordet ”zigenare” när han skulle prata om romska tiggare.
Ett nedsättande ord för den etniska minoriteten.
– Jag är uppriktigt ledsen och beklagar djupt att jag använde det uttrycket, säger han.
När journalisten Lasse Bengtsson frågade Stefan Löfven om vad Socialdemokraterna vill göra för den grupp människor som tigger på Sveriges gator inledde S-ledaren med att svara att många av tiggarna kommer från Rumänien.
– De har inga försörjningsmöjligheter hemma. Vi tycker att alla länder har ansvar för sina invånare, så att de kan leva drägliga liv, fortsatte han i SR.
När han sedan skulle berätta om hur partiet vill stödja ökade rättigheter för romer landade han snett:
– Det finns stödprogram som EU är med och finansierar, i det här fallet, för att zigenare ska få en möjlighet – att romer och zigenare senare ska få en möjlighet – att integreras på ett riktigt sätt, i sitt land, sa han till Sveriges Radio.
”Är uppriktigt ledsen”
Uttrycket zigenare var vanligt förr, men betraktas idag som nedsättande för den etniska minoriteten romer.
Partiledaren ber om ursäkt för ordvalet.
– Jag är uppriktigt ledsen och beklagar djupt att jag använde det uttrycket. Det är ålderdomligt, förlegat och kränkande.
Han säger att han inte vet varför han sa som han gjorde.
Brukar du använda det ordet?
– Nej. Jag tror inte att någon har hört mig använda det förut. Jag vet faktiskt inte varför det blev så. Det är fel uttryck, det ska inte sägas över huvud taget. Det är bara att be om ursäkt, det är kränkande och fel helt enkelt.
Löfven säger också att han kommer att ta kontakt med romska organisationer efter klavertrampet.
– Jag ska säga att det var fel uttryckt och att jag ber om ursäkt, säger han.
Ett skällsord
Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ, som engagerat sig i flera år för romers rättigheter, suckar när hon hör om radioinslaget:
– Det var inte särskilt smart. Men han kanske inte känner till att det är förlegat, säger hon först.
Romer är sedan 2000 en erkänd minoritet i Sverige, och därmed inleddes också kampen för att slippa bli kallad zigenare, som kommer ur ordet zigano – orörbar, berättar Soraya Post.
– Det är ett skällsord och har alltid varit det genom historien. Vi romer har drivit kampen i ett antal år för att inte bli kallade zigenare. Har man inte varit med i de här kretsarna och hört detta så finns det kanske en del som är mindre medvetna om vad som är passande.
Hon tror dock inte att Stefan Löfven uttryckte sig som han gjorde för att medvetet kränka minoritetsgruppen.
– Nej nej. Det är hektiska tider nu, kanske gick det lite för fort. Jag vill tro att människor är goda, det var nog omedvetet av honom, säger hon.