Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Åklagaren utesluter inte fusk med bevisfilm

Publicerad 2011-11-02

De två svenska terroråtalade Johan Persson och Martin Schibbye utanför domstolen i Addis Abeba.

ADDIS ABEBA. Den misstänkta fuskfilmen, där det ser ut som Johan Persson skjuter, väckte rabalder i domstolen i Etiopien i dag.

Nu utesluter inte ens åklagaren att filmen manipulerats.

Rättegången mot svenska journalisterna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, fortsätter i Lideta-domstolen i Addis Abeba.

I går trädde tre av åklagarens vittnen fram. De berättade hur en 150 man stor styrka ur den etiopiska specialpolisen följde rebellernas och svenskarnas fotspår genom öknen under elva timmar. Men också att svenskarna var obeväpnade när de greps efter en blodig eldstrid.

Håller i vapen

I dag fortsatte åklagaren med att visa videofilmer som uppges komma från svenskarnas beslagtagna datorer, kameror och mobiltelefoner.

Under tre timmar visades bilder där det såg ut som svenskarna tittade på kartor, gjorde intervjuer och samtalade med andra män.

Vid ett tillfälle visar en beväpnad man sitt vapen. Han ser ut att skämta i de ljudlösa bilderna och räcker fram vapnet till svenskarna som håller det. Johan Persson provar också att sikta.

Svenskarna såg avslappnade ut i rätten, men tittade noggrant på bilderna – som åklagaren hävdar visar att de fått vapenträning, som ska vara bevis för att svenskarna gjort sig skyldiga till terrorbrott.

Försvaret nekar och hävdar att det bara var "en kul grej" som svenskarna gjorde med säkerhetsvakten.

Mot slutet visades samma bilder från den lokala tv-stationen i den somaliska delen av Etiopien. Nu hördes plötsligt skottljud. Flera oberoende experter har tidigare dömt ut ljuden som pålagda i efterhand.

Erkände: Filmerna manipulerade

Svenskarnas advokat kritiserade genast åklagaren för att visa dubbla versioner av samma film. Åklagaren uteslöt själv inte att ljuden lagts på och skylde på tv-bolagets rediegring.

– Vi har bara fått den här filmen från tv, som har redigerat videon. Det är intervjun efteråt som är intressant, sa han.

Där förklarar svenskarna bland annat att de är journalister och att de gått över gränsen olagligt.

Domaren gick på försvarets linje - och krävde att åklagaren återkommer och visar de omstridda bilderna med rätt ljud klockan halv sju i morgon bitti, svensk tid.