Sällsynt snöleopard Orsas nya tillskott

Publicerad 2011-05-20

Det grå spöket När Aftonbladets team kom till Orsa björnpark för att skåda Baatar, 2, blev hon blyg och kröp in i sin koja.

ORSA. Sällsynt och mytomspunnen.

Och skygg som få.

Snöleoparden Baatar, 2, nöjer sig med att gäspa inne i sitt lilla skjul när vi kommer för att beskåda det vackra ”grå spöket” som är Orsa björnparks senaste attraktion.

Hon kan hoppa 16 meter i ett enda språng.

Hennes tjocka svans är minst lika lång som kroppen – över en meter. Och det sägs att hennes ögon är blå.

Få har sett in i dem.

För en månad sedan kom den unga snöleopardhonan till Orsa björnpark från Zoo de Santilliana i Spanien.

Sällskap till hösten

Där är hon uppvuxen tillsammans med sin bror och sin mamma – nu bor hon ensam i ett hägn på 2 000 kvadratmeter, granne med de två persiska leoparderna, Barrack och Soray.

– Till hösten, vintern hoppas vi få hit en hanne också, så det kan bli ungar om två år, säger Kenneth Ekvall, zoolog på Orsa björnpark.

Vi ser Baatar ligga och gäspa och slicka sin päls, som vilken huskatt som helst, men komma ut och visa sig vill hon inte – trots att det är premiärvisning och trots att kommunalrådet Marie Olsson kastar in lockande köttbitar.

Men skulle kunna tro att en snöleopard äter ungefär en get om dagen, men inte:

– Hon får ungefär 500–600 gram kött eller fläsk om dagen, de rör sig inte så mycket så mer ska hon inte ha, säger Kenneth Ekvall.

Väntade i timmar

I timmar väntar vi på att Baatar ska komma ut ur sitt gömställe, men nej – när djurparken för länge sedan har stängt inser vi att vi får nöja oss med en glimt.

En av de få i världen som har sett en vild snöleopard är Jan Fleischmann, fotograf från Mariestad.

I sju år letade han – tills han den 29 mars i år, på sin födelsedag, äntligen kunde fånga en livs levande snöleopard på bild uppe i bergen i Ladakh i Indien.

– Jag kände mig som om jag hade bestigit Mount Everest när jag kom ner, säger han.