Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Svår återhämtning efter Gaddafis fall

Publicerad 2011-08-22

Gaddafis regim faller när som helst.

Nu börjar den tuffa vägen mot demokrati - och förlåtelse.

– Det är viktigt att inte hämnas, säger Shaban Elgale, libysk oppositionsaktivist i Sverige.

Rebellerna ser ut att vinna över Muammar Gaddafis styrkor när som helst. Men motståndsrörelsen är splittrad, och efter segern är det oklart vem som kommer att ta över styret av Libyen.

Uppmanas till förlåtelse

Enligt Shaban Elgale, som sedan många år är bosatt i Umeå, men som under exilen hela tiden varit aktiv i motståndsrörelsen, är det ytterst viktigt att man redan nu börjar jobba för att komma vidare.

Rebellernas övergångsråd, National transitional council, NTC, försöker att lugna befolkningen.

– De uppmanar folket att inte använda våld mot de personer från regimen som är tillfångatagna. Att förlåta dem, och inte hämnas, säger Shaban Elgale.

Åttamånadersplan

NTC har en åttamånadersplan för att påbörja demokratiprocessen. Två olika kommittéer ska tillsättas, där en ska börja jobba med att ta fram en ny grundlag, och den andra ska ansvara för valsystemet, och ta emot alla partier som är intresserade av att ställa upp i det första valet.

Lokala kommittéer kommer också att bildas i varje stad, för att ta över kontrollen av alla tillgångar som hittills styrts av Gaddafiregimen.

– Det kommer att hända väldigt mycket under den närmaste framtiden, säger Shaban Elgale.

Osäker framtid

Och övergången från diktatur till folkstyre lär inte bli utan problem.

– Det är komplicerat och det är klart det finns en oro över vad som ska hända. Folk måste inse vad demokrati innebär. Efter att ha levt med att någon annan styr och  bestämmer allt un

Oppositionsaktivisten Shaban Elgale, 50, menar att slutet är nära för Gaddafis styre över Libyen: ”Hans dagar är räknade”, säger han.

der 42 år, kommer det att bli svårt att lära sig.

Splittringarna inom rebellerna har redan visat sig på flera sätt.

Förre rebelledaren mördades

 Anfallet mot Tripoli har letts av rebellerna från Misrata och Nafusabergen, och inga garantier finns för att dessa grupper kommer att acceptera ledningen i Benghazi. Och för mindre än fyra veckor sedan mördades NTC:s förre befälhavare Abdel Fattah Younes, av andra rebeller.

– Han var relativt liberal. Det var troligen företrädare för de radikala, extrema grupperna som stod bakom det attentatet, säger Shaban Elgale.

"Fortsätter i opposition mot extremister"

Shaban Elgale bedömer att bland oppositionspartierna har det Demokratiska partiet, i dag med fäste i USA och Europa, kommer att ha störts stöd i Libyen.

– Som nummer två finns nog det mer extrema Muslimska brödraskapet. Och vinner de valet kommer jag personligen att fortsätta att arbeta i opposition mot dem. Vi vill inte ha dem.

– Men just nu är det viktiga att alla ska respektera varandra och att frihet ska råda. De som vinner valet ska styra landet, säger Shaban Elgale.

Frankrike initierar framtidssamtal

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har bjudit in NTC:s ledare, Mahmoud Jibril, för samtal i Paris på onsdag, enligt AP.

Den militära utvecklingen i Libyen och allt fler nederlag "bekräftar att slutet för Gaddafiregimen är oundviklig och nära", gick Sarkozys företrädare ut med under måndagseftermiddagen.