Utpekade för övergrepp repeterar på Kulturhuset Stadsteatern
Publicerad 2018-01-13
Två manliga stjärnskådespelare med en historia av aggressivitet och översittarfasoner repeterar just nu en ny pjäs på Kulturhuset Stadsteatern.
Det sker samtidigt som en extern utredning fått i uppdrag att förhindra just sådana situationer.
– Det finns just nu ingen grund för att skilja någon som arbetar här från sitt uppdrag, skriver teaterchefen Anna Takanen och tillförordnade vd:n Sture Carlsson i en gemensam kommentar.
Internt har de anställda på Kulturhuset Stadsteatern fått reda på att den pågående utredningen "är framåtsyftande och kommer att fokusera på arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten". Den externa utredningen tillsattes sedan den tidigare vd:n Benny Fredriksson avgått, efter Aftonbladets avslöjande om att han låtit manliga stjärnor arbeta vidare på teatern trots deras aggressivitet och översittarfasoner mot andra skådespelare och teaterpersonal.
Den ansvarige för utredningen, Per Storbacka på revisionsbolaget PwC, säger:
– Jag kan inte kommentera någonting. Jag rapporterar till Stockholms stadshus.
Tre olika personer berättar för Aftonbladet om övergrepp som en av de nu repeterande manliga stjärnskådespelarna har begått. Ingen vill framträda med namn, eftersom de är rädda att bli bannlysta på teatern i framtiden:
”Uppträdde som en tyrann”
– Han betedde sig som en tyrann mot de flesta i produktionen. Han skrek, skällde, dikterade villkor, blev arg för att han tyckte att man var dålig eller sa sin replik fel. En yngre man i ensemblen tog han under föreställning strypgrepp på fast de inte kommit överens om det och han bad honom att sluta för att det gjorde ont och var obehagligt. Skådespelaren skojade bort det, lyssnade inte utan upprepade det. Jag själv blev så stressad att jag spelade dåligt och i rädsla, berättar en person.
– Det var stora utspel under repetitionsperioden. Han var aggressiv, och regisserade kamraterna under förevändning att han var den enda som kunde komedi. Under föreställningen fostrade han sina medspelare på scen, och uppvisade humörsvängningar på och bakom scenen som skrämde. Alla tystnade när han kom in i rummet, och tänkte ”är han full, går han på tabletter, vem ska säga nåt?”, berättar en annan.
En tredje säger att skådespelaren var oberäknelig och aggressiv:
– Folk var fysiskt rädda för honom, eftersom han kunde slå och sparka. Han är en sjuk person.
Aftonbladet har förgäves sökt den manliga stjärnan för en kommentar. Personal på Stadsteatern har upprepade gånger anmält honom, utan att något har hänt.
”Var oerhört aggressiv”
Samma sak gäller den andra manliga stjärna, som för närvarande repeterar i en uppsättning. En person som utsattes för hans utbrott för några år sedan säger:
– Han är oerhört aggressiv mot sina medarbetare, mot de som är svagare. Det är känt och teatern ser mellan fingrarna på det.
Personen återger två fysiska övergrepp i detalj, men ber Aftonbladet att inte publicera beskrivningarna:
– Anledningen är att jag är rädd om min anställning. Vi är många som är oerhört provocerade av att dessa två uppenbara problemherrar med en lång historik får vara kvar, trots många anmälningar, säger personen som vill vara anonym.
Den utpekade skådespelaren säger:
– Det här är ju inte klokt. Jag är fullständigt chockad. Jag har aldrig hört talas om detta. Det här är verkligen otäckt måste jag säga. Jag har arbetat i 40 år på den här teatern och ska snart gå i pension.
”Jag förstår ingenting”
– Jag älskar mitt jobb, och tycker väldigt mycket om mina medarbetare. Så jag förstår faktiskt ingenting. Men, det är klart, om jag på något sätt har sårat någon, så är jag naturligtvis väldigt ledsen för det. Men då hade jag satt värde på om vi hade kunnat pratat med varandra direkt om det.
Tillförordnade vd:n Sture Carlsson och teaterchefen Anna Takanen bemöter kritiken i ett skriftligt svar:
– Det finns just nu ingen grund för att skilja någon som arbetar här från sitt uppdrag. Och vi har samsyn med våra fackliga företrädare om detta. Vi har sedan #tystnadtagning arbetat med full kraft och fokus på frågan om trakasserier och kränkningar. Vi har genomfört flera utredningar och vi har vidtagit en rad olika åtgärder. Det arbete som vi gör för att skapa en arbetsplats som präglas av trygghet för alla medarbetare är omfattande och det kommer att fortsätta som en självklar del i utvecklingen av verksamheten, säger Anna Takanen och Sture Carlsson.