Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Här är bevisen mot Mijailo Mijailovic

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-01-12

Den tekniska bevisningen är överåklagare Agnetha Blidbergs starkaste kort.

På mordvapnet, en morakniv med rött plastskaft, finns spår av Anna Lindhs blod och Mijailovics dna.

– Fantastiskt. Vi har fibrer, vi har fingeravtryck och vi har DNA, säger kriminaltekniker Peter Nordström, som hållit i mycket av polisens tekniska arbete säger att bevisläget är mycket starkt.

Åklagarens bevisning är uppdelad i vittnesför och en teknisk del. Vittnesförhören visar att det finns en koppling mellan Mijailovic och mordplatsen .

Men det är den tekniska delen som väger tyngst.

Den visar att:

?Kniven är mordvapnet och har använts av Mijailovic

?Att Mijailo Mijailovics DNA har återfunnits i kepsen.

?Anna Lindhs blod finns på Mijailovics byxor.

?Mijailo Mijailovics fingeravtryck finns på en reklameuro-sedel som har hittats i hans byxor.

?Fibrer från Anna Lindhs mockajacka har hittats på kepsen.

?Fibrer som kommer från Mijaolovics byxor fanns på kniven.

?Fibrer fanns på Mijailovics keps och Anna Lindhs byxor.

?Fibrer från Anna Lindhs byxor och tröja fanns på kniven.

Kniven:

Enligt SKL kan det hållas för visst att påvisad DNA-profil kommer från Anna Lindh. I prover från Forensic science service i Birmingham påvisades DNA-fynd som helt överensstämmer med Anna Lindhs dna-profil.

I ett sakkunnigutlåtande från SKL beskrivs mordvapnet som en morakniv försedd med rött plastskaft. Kniven är 20,7 centimeter lång och bladet är 9,9 centimeter långt och 2,1 centimeter brett. På bladets ena sida står Mora Sweden. Vid undersökningen av kniven hittades spår av blod på bladet och dess fäste.

Jonathan Wittiger vid FSS, en av världens främsta DNA-analytiker säger om analysen av kniven:

– Sammanfattningsvis är de iakttagna DNA-banden vad jag skulle förvänta mig att finna i en DNA-blandning från Anna Lindh och Mijailovic, säger han.

Mijailovic kastade kniven omedelbart när han flydde från mordplatsen. Den hittades senare i rulltrappan på väg ner mot entréplan.

Kepsen:

Enligt SKL kan det hållas för visst att Mijailovics DNA-profil har säkrats i kepsens svettrem. Dessutom har tre hårstrån analyserats.

På kepsen fanns ett stort antal fibrer som överensstämmer med ljusbruna mockafibrer i Anna Lindhs jacka. SKL slår fast att starka skäl finns för att just kepsen varit i kontakt med Anna Lindhs jacka.

Kepsen som är av märket Nike med texten ”Just do it” hittades slängd i en papperskorg i Salénhuset två kvarter från NK. SKL har hittat hårstrån i kepsen. Genomen DNA-analys har man kunnat fastställa att hårstråna tillhörde Mijailovic. Resultatet jämfördes med blodbanken i Huddinge där hans blod fanns lagrat sedan en tidigare DNA-analys. Då kunde man snabbt se att det var hans keps. Polisen har även under spaningen säkrat fynd från Mijailovic med hans DNA-profil. Man hade alltså säkrat hans DNA från två källor som kunde kopplas till kepsen.

Kläderna:

Byxor, väska, kalsonger och väska, som hittades i ett skogsområde i Hovsjö:

Kläderna låg utspridda på fyra platser i skogen.

Väskan var av nylon och hade brandskador. Byxorna var ihopvikta och undanstoppade under en sten.

Byxorna är ett par gröna Diesel-byxor med två framfickor och ficklock. Den tekniska undersökningen visar att det finns stickskador på byxorna. Sannolikt har den skadan uppkommit när han stoppat kniven i fickan. På en reklamlapp för euro i ena byxfickan fanns Mijailovics fingeravtryck.

Fibrer:

SKL har in en fiberundersökning analyserat avgörande fynd i mordutredningen:

?Anna Lindhs kläder: byxor, tröja, en ljusbrun mockajacka. I den yttre delen av jackans högra ärm fanns tre typiska stickskador.

?Mordkniven som hittades i rulltrappan.

?Anna Lindhs väska.

?Mijailovics keps som hittades i en papperskorg i Salénhuset.

?En träningsoverallsjacka.

?En täckjacka.

?Ett par kalsonger som hittades på Ankdammsgatan.

?Miljöprov och textilprov från kläder som hittade på brottsplatsen.

?Ett par skor som hittades i en bag i skogen i Hovsjö.

?Ett par kalsonger i Hovsjö.

?Ett par byxor i Hovsjö.

I undersökningen av alla dessa delar har SKL säkrat spår från textilfibrer som kan knytas till Mijailovic och mordet på Anna Lindh.

Av SKL:s analys framgår dessutom att det finns fibrer från Anna Lindhs byxor på knivbladet.

På den munkjacka som hittades på en gata analyserats hittades två mörka ränder i huvan.

DNA:

?På träningsoveralljackan som hittades på ankdammsgatan i Solna där Mijailovic var inneboende efter mordet, har hans blod hittats.

?En täckjacka där man säkrat Mijailovics DNA-profil med hjälp av blod.

?På vissa klädesplagg som hittades nergrävda i skogen fanns biologiska spår som blod, sekret och hårstrån som kan knytas till både Lindh och Mijailovic.

?På hans byxor som hittades nedgrävda i skogen i Hovsjö fanns blod från Anna Lindh.

Övervakningsbilder:

Bland bevisen mot Mijalovic finns videofilmer från bevakningskameror på NK. Mijailovic fotograferades av två videokameror i 13 olika positioner. Med hjälp av bilderna har man gjort utstuderade analyser i form av jämförelser mellan bilderna och Mijailovic. Det gäller till exempel kroppsdelar och hur personen rör sig.

Enligt polisen är mannen på NK-bilderna identiska med Anna Lindhs mördare. Man har exempelvis analyserat kroppen på NK-mannen och jämfört dem med Mijailovic.

Läs också:

Lennart Håård, Annika Sohlander