Misstänkt bomb i Västerås

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-02

Sladdar stack ut ur låda vid bankomat i köpcenter

Det var en privatperson som upptäckte lådan vid bankomaten nära de stora varuhuset Jula och Willys i morse söndag.

Tio timmar senare konstaterades att det rört sig om en attrapp.

Lådan innehöll batterier och sladdar, men inget sprängmedel.

Med hjälp av en robot från polisens bombgrupp i Stockholm kunde det misstänkta föremålet avlägsnas från platsen vid 17-tiden. Lådan kördes sedan till en plats utanför Västerås.

– Bombteknikerna kunde konstatera att det inte var något farligt vid 20-tiden, säger Johan Lindevret, länsvakthavande vid Västeråspolisen, till TT.

Det har enligt polisen inte framkommit några hot eller liknande som kan kopplas till fyndet. Kriminaltekniker ska nu undersöka föremålen för att se om det finns några spår av förövaren.

Polisen spärrade av ett stort område vid köpcentret Erikslund i Västerås efter att den misstänkta bomben upptäcktes på söndagsmorgonen.

– Det var en privatperson som hittade den. Vi fick larmet klockan 9.55 i morse, säger Börje Strömberg, presstalesman för Västeråspolisen.

I bankomaten

En kriminaltekniker undersökte i morse lådan, som var stor som en skokartong och stod i en bankomat. Kartongen hade synliga sladdar utstickande.

Efter den undersökningen beslutade polisen att spärra av hela området.

– Vår tekniker på plats bedömde att det finns anledning att skicka bombtekniker, säger Börje Strömberg.

Kunderna fick gå in bakvägen till butikerna, men klockan 12.20 bedömde bägge företagen att det var lika bra att stänga för dagen.

Vid 14.30 utökades avspärrningarna och fler butiker utrymdes, bland annat Biltema.

Fyrverkeribomber dumpades i april

I april i år inträffade en liknande incident. En väska som misstänktes innehålla en bomb hittades vid en lastbil parkerad mellan varuhusen Jula och Biltema.

Lastbilschauffören blev misstänksam när det stack ut kablar ur väskan och larmade polisen. Stora delar av området spärrades av och trafiken på E18 mellan trafikplats Västjädra och Bäckbymotet dirigerades om.

– Den gången handlade det om stora fyrverkeripjäser, så kraftiga att en amatör inte kan handskas med dem. De var livsfarliga och hade kunnat orsaka stor skada. Man kunde tro att någon helt enkelt velat göra sig av med dem, säger Strömberg.

Fyrverkerierna hade stulits ur ett förråd vid flygplatsen vid F1 i Västerås. Förrådet användes av ett pyrotekniskt företag som professionellt arrangerar fyrverkerier.

– Man hittade också fyrverkerier från samma stöld på en annan parkering i Västerås. Och det verkade som någon ställt dem där för att bli av med dem.

Har du bilder eller video på stjärnfallet? Mejla
oss!