Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

– Jag skulle kunna döda någon

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-14

Planerade massaker – i  går häktades 16-åringen

rektorn hotades Här på Enskede gårds gymnasium mordhotades rektorn. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

16-åringen planerade en massaker mot Enskede gårds gymnasium i flera månader.

–?Jag skulle kunna döda någon, sa han i samtal med personalen.

I går häktades skolpojken.

Det var rektorn för skolan som slog larm till polisen i torsdags eftermiddag om att något inte stod rätt till med två av eleverna.

De vapenfixerade ungdomarna satt och tittade i en vapentidning och sa högt att de ville slakta alla på skolan. Dessförinnan hade de begärt ut ritningar av skolan.

En av dem hade även en film av Columbine-massakern, en dödsskjutning i USA där 12 elever och en lärare dödades av två andra elever, i sin mobil när han greps.

Pojkarna, 16 och 17 år gamla, anhölls i fredags misstänkta för stämpling till mord och olaga hot.

Skyller på varandra

17-åringen har omhändertagits av socialtjänsten men 16-åringen häktades i går av Södertörns tingsrätt i Stockholm.

Enligt uppgifter till Aftonbladet skyller pojkarna på varandra. Båda har mått dåligt en längre tid och fann varandra när de började gymnasiet förra året.

Chattat på internet

Tidigare i år har 16-åringen ”skrivit av sig” genom att chatta på internet. Dessutom har han fört anteckningar om hur utsatt han känt sig?–?och att han ville göra någon illa.

–?Jag skulle kunna döda någon, har han sagt i samtal med personal från skolan.

Pojken såg mest förvånad ut av all uppmärksamhet vid häktningsförhandlingen i går.

Han fördes in i salen med handbojor och klädd i häkteskläder. Ett par meter ifrån honom satt föräldrarna som stöttades av en lärare från skolan.

Åklagaren Sara Malmhester begärde att den 16-årige pojken i första hand skulle häktas för stämpling till mord, men bevisen räckte inte. Han häktades för olaga hot men förnekar brott.