Värnplikten kan avskaffas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-30

Regeringen vill banta försvaret ännu mer - yrkessoldater kan ersätta värnpliktiga

Regeringen vill skrota värnplikten, skriver tidskriften Fokus.

Uppgiften bekräftas av flera källor inom moderaterna och försvarsmakten, men dementeras av försvarsministern.

- Det enda som stämmer är att det ska tillsättas en utredning, säger försvarsministern Mikael Odenbergs pressekreterare. s

Drygt 60 000 unga - oftasts män - tas varje år ut för att göra lumpen i Sverige varje år.

Ungefär en tiondel passerar nålsögat och blir värnpliktig och antalet blir allt färre i takt med att försvaret hårdbantat. Enligt Försvaret har antalet värnpliktiga varierat mellan 11.000 och 6.000 de senaste åren.

Nu vill regeringen avskaffa värnplikten helt och med det också göra slut på en 200 år gammal tradition, uppger tidskriften Fokus. I stället ska anställda yrkessoldater på sikt ta över jobbet.

- Det stämmer inte. Däremot kommer det i budgetpropositionen att aviseras om en utredning som ska se över regelverket, säger försvarsminister Mikael Odenberg via sin pressekreterare Niclas Bengtsson.

- Dagens regelverk är inte så väl anpassat till verkligheten. Dels är det många som vill göra lumpen men inte får. Samtidigt har vi andra som inte vill och som sätts i fängelse för att de vägrar göra värnplikten.

Enligt försvarsministerns pressekreterare är utredarens uppdrag inte färdigformulerat,men kommer att kretsa kring ramverket för hur soldater ska tas ut. Ett nytt lagförslag kan vara färdigt om två år.

Frågan om ett förändrat försvar är inte ny och har bollats tidigare inom både regeringspartierna och oppositionen.

– Eftersom så få kallas in finns det all anledning att utreda värnplikten. Vi har tidigare också reagerat på straffet för värnpliktsvägrare, säger centerns försvarspolitiker Staffan Danielsson till tidningen Fokus.

"Bra om vi får anställa folk"

Ansvariga vid Försvarshögkvarteret säger till aftonbladet.se att man gärna ser att pliktlagen ses över.

- Det har vi själva föreslagit. Och om vi får möjlighet att anställa folk är det bra, säger Bengt Axelsson, stf personalchef vid Försvarshögkvarteret.

Men siffran 6.000 soldater och 3.000 officerare ställer han sig mycket tveksam till. Och att helt avskaffa värnplikten skulle innebära problem.

- 3.000 officerare täcker inte behovet på långa vägar. Idag finns 9.700 yrkesofficerare. Och för oss är värnplikten en viktig inkörsport till insatsförbanden.

- Vi behöver på något sätt en bas att välja ur för att tillgodose personalförsörjningen inom Försvaret. Och där fyller värnplikten en viktig del.

Regeringen överens

Alliansen hade ingen officiell gemensam plattform för försvarspolitiken inför valet förra året, men regeringspartierna är av allt att döma överens i frågan.

Nästa vecka skickas direktiven till utredningen om förändrad totalförsvarsplikt på gemensam beredning i regeringskansliet. Källor inom både moderaterna och på försvarsdepartementet bekräftar för tidningen att utredningen om att skrota värnplikten kommer i budgeten.

Inom oppositionen har miljöpartiets Peter Eriksson tidigare krävt att försvaret omvandlas till en yrkesarmé.

Även socialdemokraterna är försiktigt positiva till att avskaffa värnplikten.

Enda partiet som uttalat sig negativt hittills i debatten är vänsternpartiet.