Korruptionen utbredd bland ryska borgmästare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-04

Novaja Gazeta: Brottsutredningar pågår mot flera höga politiker

Mutor, utpressning och maktmissbruk.

Borgmästare i flera ryska städer tillhör landets mest korrumperade politiker.

Just nu pågår brottsutredningar mot ett 10-tal folkvalda borgmästare enligt en genomgång som tidningen Novaja Gazeta har gjort.

Inför årets parlamentsval och nästa års presidentval har kampen mot korruptionen blivit en högprioriterad fråga för den ryska ledningen.

Och när åklagare granskat problemet har det visat sig att den ekonomiska brottsligheten når långt upp i makteliten.

Enligt Novaja Gazeta tillhör de folkvalda borgmästarna den mest brottsbenägna gruppen av ryska politiker. Just nu pågår brottsutredningar mot ett 10-tal.

I mars 2005 anklagades borgmästaren i staden Snezjinsk för förskingring, korruption och maktmissbruk.

Pengar ur stadsbudgeten

Enligt utredningen tog han pengar ur stadsbudgeten som egentligen skulle ha gått till sociala ändamål och investeringsprogram.

Sedan februari i år är Archangelsks borgmästare förbjuden att lämna bostadsorten. Han anklagas bland annat för att ha förfalskat examensbevis och för att ha bekostat livvakter åt sig och sin familj för stadens pengar.

Så sent som den 12 maj väcktes åtal mot Rjazans borgmästare där han anklagas för falsk angivelse och otillåten affärsverksamhet. Enligt Novaja Gazeta övertalade borgmästaren en bekant att ta på sig skulden för en trafikolycka som borgmästaren i själva verket hade orsakat på egen hand.

Stora maktbefogenheter

Borgmästarna har i dag stora maktbefogenheter. De bestämmer över markfrågor, ger demonstrationstillstånd och har stort inflytande över hur budgetpengarna används.

– Det är ett farligt arbeta när det gäller risken att bli föremål för rättsliga åtgärder, säger Aleksej Titkov, expert vid institutet för regionalpolitik till Novaja Gazeta.

Nyligen bad ordföranden för en statlig kommission presidenten att ta sig an problemet med korrupta borgmästare.

Anklagade borgmästare

Läs också

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln