Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

C och SD ökade mest i kyrkovalet

Uppdaterad 2017-09-18 | Publicerad 2017-09-17

Sverigedemokraterna och Centerpartiet ökade mest i kyrkovalet – samtidigt som Socialdemokraterna fortsätter hålla ställningarna.

Statsvetaren Jan Strid ser valresultatet som ett kvitto på att kyrkan politiserats kraftigt – och att de kyrkliga frågorna hamnat i skymundan.

– Partipolitiken har vunnit – och kyrkan förlorat, säger han.

Sverigedemokraterna och Centerpartiet ökade mest i kyrkovalet, från 5,97 till 9,27 procent respektive från 11,90 till 14,12 procent.

Flest röster fick Socialdemokraterna (30,56 procent) och Partipolitiskt obundna (17,18 procent).

Valdeltagandet i kyrkovalet 2013 landade på 12,76 procent – enligt prognosen ser den ut att öka till 18,21 procent, enligt DN det högsta valdeltagandet på 67 år.

Miljöpartister i Svenska kyrkan tappar hälften av sina röster och rasar från 4,69 procent till 2,34 procent. Även Kristdemokrater i Svenska kyrkan backar – från 4,76 procent till 2,98 procent.

Borgerligt alternativ, med rötter i Moderaterna, minskar från 12,57 procent till 8,68 procent.

”Ett test inför nästa års val”

Jan Strid, statsvetare vid Göteborgs universitet, hade räknat med en ökning i valdeltagandet – men inte på så här mycket.

– Kyrkan har politiserats kraftigt och valdeltagandet är exceptionellt högt – ungefär 5 procentenheter fram. Det är längesedan det var en sådan ökning mellan två kyrkoval.

Vad får det för betydelse framöver att SD storsatsat inför kyrkovalet?

– Hela det här valet har ju egentligen handlat om kampen mellan socialdemokrater och sverigedemokrater. Jag har aldrig tidigare sett att det varit så mycket information i medier kring den partipolitiska kampen, vilket gjort att de kyrkliga frågorna försvunnit ur debatten.

Jan Strid ser det hela som en tydlig markering att kyrkan på senare tid blivit allt mer partipolitiserad – och statsvetaren tror att det kan väcka viss förstämning hos grupper inom kyrkan.

– Här har partipolitiken vunnit – och kyrkan förlorat, säger han.

Det stora intresset för just 2017 års kyrkoval tror Jan Strid också beror på att SD satsat så kraftigt – och därmed fått S och C att mobilisera sig.

– Jag tror också att de partipolitiska grupperingarna ser kyrkovalet som ett test inför nästa års val. SD vill visa styrka – liksom Centern, som gått fram i opinionen inför riksdagsvalet.