Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Statsvetaren: ”Jag tror att det är löst inom en till två veckor”

Publicerad 2021-06-28

Statsminister Stefan Löfven har avgått.

Men statsvetare tror att det är ett sätt att köpa tid och att han snart leder regeringen igen.

– Jag tror att det är löst inom en till två veckor, säger statsvetaren Marja Lemne.

Förmiddagens besked slog ner som en bomb.

Löfven avgår och låter talmannen hitta nästa regeringslösning.

– Med ett år kvar till val, och en pågående pandemi, är ett extraval inte det som är bäst för Sverige. Jag har begärt att bli entledigad som statsminister, sa han på en presskonferens.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har tidigare tippat att det skulle bli talmansrundor framför extraval.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Hade han gått till extraval hade han suttit med skuldfrågan själv. Talmansrundorna är väldigt uppfodrande mot alla andra aktörer. Nu kommer Ulf Kristersson få frågan: Hur har du förberett dig? Hur ser ditt skarpa förslag ut? Om han då inte har svar på det så kanske han inte ens blir föreslagen, säger Henrik Ekengren Oscarsson och tillägger:

– Det har inte kommit så många rapporter under den senaste tiden vad som hänt på högersidan. Däremot är det väldigt mycket prat om att man är beredd att regera Sverige vilken dag som helst, nu blir det upp till bevis.

Statsvetaren Marja Lemne, lektor vid Södertörns högskola.

Hösten 2018 blev en omtalad höst där talmansrundorna tog 134 dagar innan man hittade en regering att leda landet. Statsvetaren Marja Lemne, lektor vid Södertörns högskola, tror att det denna gång kommer att gå betydligt snabbare.

– Jag tror att det är löst inom en till två veckor, sedan hur lösningen kommer att se ut är en annan fråga. Misslyckas talmannen fyra gånger så blir det automatiskt extraval. Men jag tippar att detta kommer att sluta med en minoritetsregering ledd av Stefan Löfven. Något han dock inte nämnde idag i sitt tal, där han bara framhöll allt fint hans regering gjort och inget av det dåliga, var att man ska ha igenom en budget också. Är han beredd att regera med en borgerlig budget?

Även Ekengren Oscarsson tror att man lärt sig mycket från hösten 2018.

– Då pågick det i 134 dagar men kokar man ner det så var det bara tio dagar av effektiv förhandling. Så man borde kunna agera mycket snabbare nu. Och det vore konstigt i ett land där partier är vana att samarbeta om vi inte på fyra försök skulle kunna få till stånd ett nytt stabilt regeringsförslag.

De kan andas ut

Stefan Löfvens förmåga att förhandla framhålls ofta. Men denna gång har den förmågan brustit anser Marja Lemne som tycker att han agerade för lite och för sent på Vänsterns hot om en misstroendeomröstning.

– Jag tror att man taktiskt har underskattat styrkan i Vänsterns protest. Vänsterpartiet är ju en del av det parlamentariska underlaget och det är lite häpnadsväckande hur de har behandlats. Det bästa hade varit att spika punkt 44 innan det gick till omröstning. Vi får gå 60 år tillbaka i tiden för att hitta något liknande i svensk politik, detta borde ha bromsats tidigare, säger hon.

Så vilka partier vinner respektive förlorar på ett extraval?

Marja Lemne tror att framförallt Miljöpartiet nu kan andas ut över att det inte blir ett extraval.

– Det har ju mest pratats om att Liberalerna hade riskerat att åka ut. Men Miljöpartiet har varit väldigt osynliga under de sista sju åren och även nu så jag tror att de hade haft mest att riskera med ett extraval.

– Det är svårt att svara på vilka som vinner och förlorar på detta. Men Sverige vinner på att snabbt få en fungerande regering igen och detta är en störning, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

PODD Regeringskrisen – det händer nu

Aftonbladet Daily med My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen