Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kommuner anpassar skolpeng efter socioekonomi

TT

Publicerad 2024-08-29

Allt fler kommuner fördelar pengar till skolor utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund. Arkivbild.

Antalet kommuner som fördelar pengar till skolor utifrån elevers socioekonomiska bakgrund ökar, enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), rapporterar SR Ekot.

– Kommunerna gör en fördelning så man kan styra där pengarna behövs mest och där det behövs mer resurser, säger Monica Sonde, chef för avdelningen för utbildning, socialtjänst och arbetsmarknad på SKR, till radion.

Syftet med att väga in faktorer som exempelvis andelen elever med utländsk bakgrund vid fördelning av pengar till olika skolor är att öka likvärdigheten. I år vägde 74 procent av kommunerna in sådana faktorer, en ökning med 17 procentenheter från 2018.

– Det är nog dels ett svar på den ökade segregationen i samhället, men också ett svar på att man har hittat modeller som sprids till olika kommuner, säger Sonde.

Möjligheten att anpassa fördelningen på detta sätt kan försvåras om den statliga styrningen av skolpengen ökar, enligt SKR som tidigare riktat kritik mot en utredning regeringen tillsatt för att föreslå en nationell skolpengsreform.