Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Svensk forskning avslöjar "fisktaxi"-ägarna

Publicerad 2024-10-22 07.11

De beskrivs som ”fisktaxi”, kylfartyg som fungerar som mobila hamnar för fiskebåtar. De gör att fiskebåtar kan vara ute extremt länge till sjöss, och att skumma aktörer kan ”tvätta” sin fångst.

Nu har forskare kartlagt vilka som egentligen äger fartygen.

Det finns 569 kylfartyg som används av fiskeindustrin, och som seglar runt på världshaven som en viktig aktör i fisk- och skaldjursindustrin. Fiskebåtar lastar av sin fångst till kylfartygen, och kan därigenom tillbringa längre tid ute till havs.

– Det är mycket som sker på havet som vi vet väldigt lite om, säger Frida Bengtsson, forskare vid Stockholms universitet, som tillsammans med kollegor kartlagt fartygens ägare.

Kunnat tvätta fisk

Ombord på kylfartygen är det inte ovanligt att fångsten blandas, innan den förs vidare till en eller flera hamnar.

– Dels gör det att spårbarheten på fisken blir dålig, dels att aktörer som har velat hålla på med olagligheter har kunnat tvätta sin fisk på det här sättet, säger Bengtsson.

Tidigare har man förvisso kunnat veta var fartyget är flaggat, men inte så mycket mer. I kartläggningen har de verkliga ägarna bakom omlastningsfartygen avslöjats.

Relativt få

Det rör sig om 324 aktörer, varav tio stora står för nästan en fjärdedel av alla omlastningar globalt. Fartygsflottan, som i stort inte är mer skum än övrig sjöhandel, kontrolleras framför allt av ägare i Ryssland, Kina och Grekland.

– Många fartyg är registrerade som ett eget företag, som kan vara ett postlådeföretag i Panama, säger Bengtsson och fortsätter:

– Men det vi ser är att där bakom står det en ägare som kanske finns i Grekland, säger hon.

I och med att ägarna är relativt få – framför allt om man bryter ner på vilken del av havet de är aktiva i – kan man försöka att påverka dem att förbättra sin verksamhet. På det sättet kan spårbarheten bli bättre, och fisket mer hållbart.

– Vi hoppas att det vi har gjort här nu kan bidra positivt till det arbetet, säger Frida Bengtsson.