Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Libanons fiskare "utblottade över en natt"

Publicerad 05.45

Israel beordrar folk att hålla sig borta från en tredjedel av Libanons kust. För det krisdrabbade landets fiskare är det en dödsdom.

Deras arbetsplats – havet – är nu en aktiv stridszon.

Torra fiskenät ligger i högar längs kajen i Sidon. Hamnen är full av båtar. En bit därifrån är stadens vanligtvis livliga fiskmarknad ovanligt tyst.

– Den libanesiska armén sade till oss att vi inte får åka ut och vi respekterar det, säger fiskaren Mohammed Bidawi.

– Om det fortsätter så här kommer marknaden behöva stänga.

Fiskeförbudet drabbar tusentals, enligt Bidawi – i ett Libanon redan plågat av en ekonomisk kris av historiska proportioner.

Den libanesiska varningen kom sedan Israel i måndags meddelat utökade attacker mot Hizbollahmål längs Libanons södra kuststräcka, där bland annat staden Sidon är belägen. Befolkningen uppmanades att hålla sig borta från kusten söder om floden al-Awali, som rinner ut i Medelhavet norr om Sidon.

Därmed har runt en tredjedel av Libanons kust förvandlats till en aktiv stridszon. Längs strandpromenaden i Sidon håller många butiker och kaféer stängt efter Israels varning.

Fiskaren Hamza Sonbol säger att han och hans kollegor praktiskt taget ”blivit utblottade över en natt”. Många är daglönare – de dagar de fångar fisk äter de, annars inte.

Kollegan Issam Haboush oroar sig över sin familj, en av hundratals i området som han säger är beroende av fisket.

– Vi försörjer våra barn genom fisket. Om vi inte åker ut till havs kommer vi inte ha någon mat att äta, säger han.