Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Vulkanutbrott på månen på dinosauriernas tid

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-09-08 11.38

En illustration av farkosten Chang'e-5 som lyfter från månens yta i december 2020.

Samtidigt som dinosaurierna vandrade över vår planet pågick vulkanisk aktivitet på månen, visar en ny studie.

”Det var en stor överraskning”, säger forskaren Yuyang He.

Månens yta har inte alltid varit stilla och grå. För miljarder år sedan uppstod enorma vulkanutbrott på vår närmaste himlakropp, vilka vi än i dag ser spår av som mörka områden där lava stelnat.

Men en färsk studie visar att vulkanutbrott inträffade betydligt senare än så. Kinesiska forskare har analyserat ett borrprov från den kinesiska månfarkosten Chang’e‑5, som innehöll en mängd små glaspärlor.

Liten chans

Glaskulorna, mindre än en millimeter stora, kan bildas när gasrik magma tränger upp genom ytan och kan spridas över stora områden.

”Det finns ingen känd vulkanisk aktivitet på Chang'e-5:s landningsplats, så chansen att vi skulle hitta några vulkaniska glaspärlor i Chang-e-5:s prover var väldigt låg”, säger Yuyang He, forskare vid Kinas forskningsakademi, i en mejlintervju med TT.

Månen är fylld av sådana här pärlor, eftersom de också kan bildas vid nedslag på ytan. Men pärlorna har olika kemiska och strukturella egenskaper, beroende på om det är vulkan- eller nedslagspärlor.

”Vi undersökte 3 000 glaspärlor, och vi hittade bara tre vulkaniska glaspärlor”.

Kulorna åldersbestämdes med hjälp av uran-bly-metoden, och utifrån dem bedömer forskarna att vulkanutbrott skedde för omkring 120 miljoner år sedan, då kritaperioden pågick här på jorden.

Smälte manteln

Forskarna tror att en kombination av sällsynta jordartsmetaller, kalium och fosfor kan samlas i rikliga mängder i fickor djupt under månens yta. När radioaktiv hetta uppstod, kan de ha fått månens mantel att smälta på sina håll, vilket gjort att magma trängt upp genom ytan.

”Vulkanutbrotten måste ha varit småskaliga. Annars så hade vi kunnat se spåren av dem på avstånd, som de äldre vulkaniska aktiviteterna på månen”, säger Yuyang He.

Så måhända att en skarpögd dinosaurie som blickade upp mot natthimlen skulle kunna få syn på ett utbrott?

”Dinosaurierna skulle kanske ha behövt ett teleskop för att få se ljuset”, säger Yuyang He.

Forskarna är osäkra på hur månen kan ha varit vulkaniskt aktiv så länge, men kanske kan nordöstra delarna av Stormarnas ocean, där de aktuella proverna togs, ha haft en lågt puttrande vulkanisk aktivitet som pågick i 1,9 miljarder år.

Studien publiceras i tidskriften Science.