Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Asteroidsmäll var så kraftig att måne vreds

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-09-07 10.38

Smällen från nedslaget var så kraftig att hela månen förändrades.

Den var tjugo gånger så stor som asteroiden som slog ut dinosaurierna. När den slog ned på en av Jupiters månar blev smällen så kraftig att hela månen vreds och fick en ny axel.

För omkring fyra miljarder år sedan kom en 300 kilometer bred asteroid farande genom solsystemet. Den smällde rakt in i Ganymedes, en av Jupiters månar, och nedslaget var så kraftigt att den förändrade månen för alltid.

Den krater som uppstod direkt efter nedslaget hade en diameter på uppemot 1 600 kilometer. Nedslaget flyttade massan på månen så pass mycket, och fick ett tillskott från själva asteroiden, att hela månen förvreds, visar nya beräkningar från den japanske forskaren Hirata Naoyuki, lektor vid Kobes universitet.

Tog 1 000 år

Den så kallade positiva gravitationsanomalin gjorde att månen vreds så att kratern hamnade längst bort från Jupiter, på månens baksida.

”Studien visar att förflyttningen började omedelbart efter nedslaget och att rotationsaxeln var instabil ett tag och nådde en mer stabil rotation efter 1 000 år”, skriver Hirata Naoyuki i ett mejl till TT.

”Ett av de största”

Ganymedes är likt vår egen måne fixerad runt sin planet, så att den alltid visar samma sida mot Jupiter. Och det var just spåren efter asteroidnedslaget – synlig som cirkulära fåror på ytan – som fick Naoyuki att via datorsimuleringar undersöka hur nedslaget kan ha påverkat.

”Det är svårt att säga vilket nedslag (i vårt solsystem) som varit störst, men det här nedslaget som bildade fåror måste åtminstone ha varit ett av de största”, säger Naoyuki

Den asteroid som långt senare utrotade dinosaurierna var en munsbit i jämförelse. Den som träffade Ganymedes beräknas ha varit 20 gånger större.

”Den här enorma nedslaget måste ha haft en betydande påverkan på Ganymedes tidiga utveckling”, säger Naoyuki i ett pressmeddelande.