Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Aftonbladet Krim utökas med veckopodd med aktuella krimfall

Publicerad 16.12

Älskar du också Aftonbladet Krim?

Då har vi goda nyheter till dig: Den populära podden får ett syskon!

Från och med i dag kommer vi varje vecka ta upp de största händelserna inom kriminaljournalistikens område.

Det har nu gått ett år sedan mordet på gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdos mamma. Ett mord som startade en våg av våld – en av de värsta Sverige skådat.

Den 58-åriga kvinnan sköts ihjäl i sitt eget hem den sjätte september i fjol och utlöste en hämndspiral av sprängningar och skjutningar under hösten.

– Det har alltid funnits en regel bland grovt kriminella: inga kvinnor, inga barn. Det var en gränsförflyttning av sällan skådat slag, säger Jale Poljarevius, chef för underrättelseenheten i Region Mitt, som medverkar i dagens poddavsnitt.

En 20-åring dömdes senare för mordet, och rätten konstaterade att mordet var en del i en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot.

Jale Poljarevius, chef för underrättelseenheten i Region Mitt, medverkar i första avsnittet av Aftonbladets nya krimpodd.

Våldet har fortsatt skaka Sverige sedan dess.

Den grova kriminaliteten är både chockerande hänsynslös och systemhotande. Därför startar Aftonbladet nu en veckopodd med fokus på just detta.

– Våra läsare, lyssnare och tittare har ett stort intresse av att hänga med och försöka förstå hur alla dessa våldsdåd hänger ihop. Nu hoppas vi kunna göra det ännu mer, säger Astrid Billengren, nyhetschef på Aftonbladet.

Dokumentärerna är kvar

I premiäravsnittet pratar vi om mordet i Sätra centrum, mordförsöket på en skola i Trångsund och att Flashbacks grundare, Jan Axelsson, åtalas.

Reporter Anders Johansson och Marcus Ulvsand, programledare och producent.

– Till skillnad från Aftonbladet Krim kommer den nya podden ha ett större fokus på aktuella händelser. Men vi kommer också att fortsätta med de mer dokumentära poddarna, där Anders Johansson är reporter. De avsnitten släpps varannan lördag, säger Niklas Ornerud, podcastchef på Aftonbladet.

Programledare och producent för den nya podden är Marcus Ulvsand. Han kommer att gästas både av Aftonbladets journalister och externa experter.

Podden kommer att släppas varje torsdag, du hittar dem här på Aftonbladet eller i Aftonbladet Krims flöde i din poddspelare. Första avsnittet kan du lyssna på här ovan.