Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Polisens analys: Liten effekt av säkerhetszon

TT

Publicerad 2024-09-30 13.41

Säkerhetszon infördes i stadsdelen Hageby i Norrköping efter dubbelmordet i juni. Arkivbild

Den säkerhetszon som infördes i Norrköping i juni hade ingen mätbar påverkan på brottsligheten, visar polisens interna utvärdering.

Bland de få konkreta resultaten finns beslag på två gram hasch och en kniv, skriver DN.

Dagens Nyheter har tagit del av ett utkast till polisens interna utvärdering av arbetet. Där sägs att säkerhetszonen endast ”marginellt” gjorde det svårare för kriminella att förbereda och genomföra våldsdåd. Det har heller inte påverkat brottsligheten i Norrköping:

”Det går inte att se några tydliga skillnader vad gäller anmälda brott när säkerhetszonen var upprättad jämfört med andra tvåveckorsperioder”, heter det i utvärderingen.

Totalt genomfördes 380 kroppsvisitationer och 40 husrannsakningar i fordon, enligt DN. Två beslag gjordes: Två gram hasch som en missbrukare hade i kalsongerna, samt en kniv som hittades på en hemlös.

Frida Braf, lokalpolisområdeschef i Norrköping, understryker att utvärderingen inte är klar, men säger till DN att det inte förekom några grova brott under perioden.

– Men vi kan inte säga att det enskilt beror på säkerhetszonen.

Säkerhetszonen i Norrköping infördes i början av juni efter att ett dubbelmord skakat staden. Det var första gången en sådan zon upprättades i landet och den varade i två veckor.

En säkerhetszon, även känd som visitationszon, kan införas i områden där det finns ”påtaglig” risk för en konflikt mellan kriminella nätverk som innefattar skjutningar eller sprängningar – och där zonen anses vara av ”synnerlig” vikt för att stävja detta.

I zonen, som ska gälla i högst två veckor men som kan förlängas med nytt beslut, får polisen rätt att kroppsvisitera såväl vuxna som barn, samt att söka igenom fordon, utan att det finns en konkret brottsmisstanke.