Secret service: Största missen på decennier

TT-AP

Uppdaterad 2024-07-23 13.09 | Publicerad 2024-07-22 17.06

Kimberly Cheatle inför representanthusets översynsutskott.

Mordförsöket på Donald Trump var den största missen på decennier i Secret services historia, medger polisorganisationens chef Kimberly Cheatle.

– Den 13 juli, gjorde vi ett misstag, sade Cheatle vid en första utfrågning i kongressen under måndagen.

– Vi kommer att utreda hur detta kunde ske, och vi kommer att vidta åtgärder för att säkerställa att det aldrig sker igen, tillade hon.

Secret service har kritiserats för hur det var möjligt att skytten kunde komma så nära Trump, och flera kongressledamöter har krävt att organisationens chef avgår. Secret service har dock meddelat att Cheatle inte har för avsikt att avgå.

Tar fulla ansvaret

Cheatle säger sig samtidigt ta det fulla ansvaret för missen vid Trumps kampanjmöte nära Butler i Pennsylvania den 13 juli.

Secret service informerades om en misstänkt person ”två till fem gånger” innan skjutningen, enligt henne. Taket, som skytten sköt ifrån, hade också identifierats som en möjlig svag punkt dagarna före kampanjmötet.

Om agenterna bedömt att det förelåg ett reellt hot skulle mötet ha ställts in. Men det är skillnad på att någon identifieras som misstänkt och som ett reellt hot, enligt Secret service-chefen. Varför taket lämnades obevakat får utredningen visa, löd svaret när hon pressades på den punkten.

Bett Trump om ursäkt

Cheatle säger att hon bett Trump om ursäkt efter händelsen.

Polisorganisationen hade tidigare nekat Trump utökat skydd vid dennes kampanjmöten, något som hans kampanjorganisation efterfrågat.

Trump träffades i höger öra vid attentatet. En åhörare dödades och två skadades. Den 20-årige skytten, som avlossade sitt vapen från ett hustak och vars motiv ännu är oklart, sköts ihjäl av polis.

Attentatet mot Donald Trump är det allvarligaste mordförsöket mot en amerikansk president eller presidentkandidat sedan Ronald Reagan skottskadades 1981.

ANNONS