Minister slår tillbaka mot Secret service-kritik

TT-AFP

Publicerad 08.12

Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, försvarar nu de kvinnliga Secret service-agenterna som kastade sig i skottlinjen under mordförsöket på expresidenten Donald Trump.

Kritiken mot Secret service har haglat sedan mordförsöket på Donald Trump. Under det tv-sända talet där en yngre man öppnade eld sågs kvinnliga Secret service-agenter rusa fram till expresidenten för att skydda honom med sina kroppar.

Sedan dess har den politiska högern i USA kritiserat Secret service för att ha anställt kvinnor då de påstår att det var anledningen till att expresidenten nästan dog. De menar att kvinnor inte är lämpade för sådana arbetsuppgifter.

”Dessa påståenden är grundlösa och förolämpande”, skriver Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, i ett uttalande. Han hyllar kvinnor inom hela landets brottsbekämpning för att vara ”mycket kvalificerade och utbildade”.

”De är modiga och osjälviska patrioter som förtjänar vår tacksamhet och respekt”, skriver han fortsatt.

Kritiken handlar främst om en anställningsmetod som lyfter mångfald, rättvisa och inkludering. Något som Republikanerna har kritiserat för att ha diskriminerat vita personer, speciellt vita män.