Nu går Storbritannien till val

Publicerad 2024-07-04 08.34

Vallokalerna i Storbritannien har öppnat.

Det konservativa partiet Tories väntas göra en brakförlust efter att ha suttit vid makten i 14 år.

Istället ser det ut som att socialdemokratiska partiet Labour kommer vinna stort.

Enligt The Times, med hänvisning till den sista opinionsmätningen innan valresultatet, kommer Labour vinna den största majoriteten i modern tid.

Det gäller inte bara för partiet i sig, utan för riksdagsval i Storbritannien i allmänhet. Senaste gången rekordet slogs var 1832.

Enligt undersökningen kan Labour få uppåt 431 av de 650 säten i parlamentshuset, vilket är en massiv ökning jämfört med valet 2019. Då fick partiet endast 203 säten.

Konservativa Tories tros dock göra ungefär tvärtom. Från att ha haft 365 säten efter valet 2019 väntas nu partiet lägga sig på omkring 102 säten.

”Rent samvete”

Sunak har sagt att han möter valdagen med ett ”rent samvete” efter att han har gjort allt han kunnat för ”det som är rätt för landet”.

Oppositionsledaren, Labours Keir Starmer, trycker istället på att en vinst skulle innebära "ny tid av hopp och möjligheter efter 14 år av kaos och nedgång".

Labours Keir Starmer.

Enligt källor till The Guardian är Sunak själv orolig att förlora i Yorkshire.

Han skulle isåfall bli den första sittande premiärministern som skulle förlora i sin egen valkrets.

”Har slagit honom hårt”

Han ska ha sagt till förtrogna under tisdagen att områdena Richmond och Northallerton i Yorkshire var för jämna för att kunna utläsa ett förväntat valresultat.

”Han är verkligen rädd för ett nederlag i Richmond: risken att det kan bli tight har slagit honom hårt. Han är skakad – han kan inte riktigt fatta att det kommer så nära”, sa en källa till The Guardian.

Tories-ledaren Rishi Sunak.

En annan källa tillade att fått mycket intern kritik och att källan är förvånad över att Sunak har haft styrkan att fortsätta.

En konservativ källa förnekande påståendena.

– Premiärministern är övertygad om att han kommer att hålla sin plats.

Ett preliminärt resultat väntas efter klockan 23 ikväll, när vallokalerna har stängt.

Texten uppdateras.

Vallokalerna har öppnat i Storbritannien.

Följ ämnen i artikeln