Fem punkter: Valet i Storbritannien

Publicerad 2024-07-04 11.06

Premiärministern Rishi Sunak går mot ett förödande nederlag i sitt hastigt utlysta val.

Här är det du behöver veta om valet i Storbritannien.

1. Överraskande val

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak utlyste i slutet av maj oväntat valet och satte datumet för folkomröstningen till 4 juli, vilket överraskade både politiker och analytiker som förväntade sig ett senare datum. Beslutet kom efter flera månader av spekulation och interna påtryckningar inom hans parti​.

2. Så tycker britterna

Enligt undersökningar kommer Labour att vinna stort och slå rekord för största majoriteten i modern tid. För Tories väntas en brakförlust. Valet anses vara avgörande för Sunaks framtid som premiärminister, då hans parti efter 14 år vid makten nu möter stort missnöje bland väljarna.

3 . Därför utlystes valet

Sunak har valt att hålla valet nu på grund av förbättrade ekonomiska indikatorer, inklusive en minskad inflation på 2,3% i april. Han hoppas att detta ska ge honom en fördel i valkampanjen, trots att hans popularitet har varit låg under hela hans tid som premiärminister​.

4. Risk för personligt nederlag

En stor risk för Sunak är att han kan förlora sin egen plats i parlamentet. Hans personvalskrets i North Yorkshire visar tecken på sviktande stöd, vilket speglar det bredare missnöjet med hans ledarskap och de konservativas politik​ .

Rishi Sunak.

5. Oppositionens budskap

Labour framställer valet som en chans att avsluta "kaoset" under den konservativa regeringen. De lovar stabilitet och politik med fokus på medborgarnas vardag, vilket tilltalar många väljare. Liberaldemokraterna pushar också för förändring och förbättring av sjukvården.