Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

USA flaggar för nya anfall – detta har hänt

Grim Berglund/TT, Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-02-04

Brittiskt stridsflyg som återvänt till militärbas efter attacken mot Jemen. Bilden kommer från det brittiska försvarsdepartementet.

USA och Storbritannien har de senaste dagarna och nätterna attackerat mål i Syrien, Irak och Jemen. Islamistiska grupper med kopplingar till Iran utgjorde mål för attackerna.

Fler attacker kommer, varnar USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

De militära insatserna är delvis en direkt följd av det pågående kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Här är en sammanfattning av anfallen och vad de olika sidorna sagt om framtiden.

.

Anfallen i Syrien och Irak

USA genomförde massiva militära anfall mot mål i Syrien och Irak på fredagskvällen den 2 februari. USA:s operativa ledning för Mellanöstern och delar av Asien, Central Command (Centcom) bekräftar att 85 mål på 7 platser attackerats med stridsflyg i regionen.

USA:s ingripande var en vedergällning för en drönarattack mot en amerikansk militärbas kallad Tower 22, på gränsen mellan Jordanien och Syrien, den 28 januari då tre amerikanska soldater dödades.

Anfallen koncentrerade sig på bland annat regionen Dayr al-Zawr (Deir el-Zour) i östra Syrien och irakiska gränstrakter till Syrien. Enligt Centcom attackerades representanter för Irans revolutionsgarde samt militanta islamistiska grupper som rör sig över gränsen mellan Syrien och Irak.

29 personer som tros ha tillhört militanta grupper dödades i Syrien enligt det i Storbritannien baserade Syriska människorättsobservatoriet SOHR. 16 personer dödades i Irak enligt landets regering.

.

Anfallet i Jemen

Nästa svar från USA kom på lördagskvällen. Amerikansk och brittisk militär attackerade 36 mål på 13 platser i Jemen, där den Iranstödda islamistiska Huthirörelsen tros ha haft militära anläggningar.

Anfallen var svar på Huthirörelsens pågående beskjutning av handelsfartyg och krigsfartyg i Röda havet. Militanta Huthirörelsen, som kontrollerar stora delar av Jemen, säger att de attackerna är ett svar på Israels krig mot Hamas, efter Hamas angrepp på Israel den 7 oktober.

Attackerna mot Huthirörelsen skedde främst med amerikanska F18-plan och brittiska Typhoonplan av typen FGR4, samt beskjutning med Tomahawkrobotar. Uppgifter om döda och skadade har inte kommit från Jemen.

.

Vad har Iran svarat?

Iran har fördömt attackerna men inte vidtagit några motåtgärder. Den enda islamistiska grupp i regionen som sagt att attackerna ska besvaras med våld är Huthirörlesen.

”Vi kommer att bemöta upptrappning med upptrappning”, säger Muhammed al-Bukhaiti, talesperson för Huthirörelsen.

Ryssland har fördömt attackerna i Syrien och Irak och krävt ett möte i FN:s säkerhetsråd, som hålls på måndagskvällen i New York.

.

Kommer fler attacker?

President Joe Biden sade efter fredagens attack att ”USA söker inte konflikt i Mellanöstern eller någon annanstans i världen. Men låt alla de som söker skada oss få veta detta: om ni skadar en amerikan, så kommer vi att svara”.

Den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan sade på söndagen till tv-bolaget NBC att nya anfall mot Iranstödda grupper i Mellanöstern kommer. Han ville då inte på en direkt fråga utesluta anfall inne i Iran.

– Jag tänker inte här i tv gå in på vad vi har uteslutit eller inte, det vore inte klokt, sade han.

.

Källor: USA:s och Storbritanniens försvarsdepartement, AP, CNN, NBC, BBC med flera