Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fler svenskkopplade har lämnat Afghanistan

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-23

USA och andra länder arbetar för att evakuera personer ut ur Afghanistan. Arkivbild.

Sammanlagt 225 personer har evakuerats från Afghanistan.

Förhoppningen är att kunna ta ut fler de kommande dagarna – men utrikesministern kan inte garantera att man lyckas med alla före deadline den 31 augusti.

Under måndagen växte den sammanlagda siffran från 170 till 255 personer.

– Det består dels av lokalanställda vid ambassaden och deras familjer, och personer på den så kallade svensklistan i huvudsak, säger Ann Linde till SVT:s Aktuellt, där hon meddelade att ytterligare 55 personer kunnat evakueras.

I Afghanistan finns både personer som varit anställda av Sverige och omkring 500 personer som anmält sig till ”svensklistan”, alltså personer som har svenskt pass eller uppehållstillstånd i Sverige.

Listan har på kort tid vuxit lavinartat, från omkring 20 till cirka 500 personer.

De lokalanställda består av personer som varit eller är anställda på svenska ambassaden och personer som jobbat som bland annat tolkar åt Försvarsmakten fram till 2014. Hur många som ingår i den senare gruppen är oklart.

– Där jobbar vi med att säkra vilka de var, det är ett mycket svårare arbete. Vi har full koll på de anställda på ambassaden och dem och deras familjer försöker vi nu att hitta sätt att ta från Kabul till flygplatsen, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Många fler än Norge

Utrikesministern säger även att hon hoppas att fler kan evakueras från Afghanistan de kommande dagarna.

Det saknas inte platser på flygen för att ta människor ut från landet. Det är säkerhetsläget som försvårar transporter till flygplatsen och kan göra att evakueringen misslyckas.

– Vi kan inte garantera att vi kommer lyckas fullt ut, säger Ann Linde

Just nu ser man ut att ha åtta dagar på sig eftersom talibanerna enligt nyhetsbyrån Reuters inte kommer att godkänna en förlängning av tidsfristen som är satt till den 31 augusti.

Det går plan kontinuerligt och Sverige har också lyckats få in personer på andra länders flygningar, säger Linde. Så sent som på söndagen hämtade ett svenskt Herculesplan människor från Kabuls flygplats. Det är oklart hur många som var ombord.

Flera länder har tidigare skickat militär trupp för att underlätta evakueringarna, bland dem USA, Finland, Norge, Tyskland och Frankrike. Norge har evakuerat sina lokalanställda och Danmark har hittills lyckats evakuera 650 personer, skriver den danska försvarsministern på Twitter.

TT: Varför har Sverige inte kommit lika långt som Norge och Danmark?

– När det gäller Norge så har vi väldigt många fler lokalanställda med familjer, de hade totalt 46, vi har många många fler, svarar Ann Linde.

Inga garantier

Utrikesministern påminner om att UD avrått från alla resor till Afghanistan sedan 2006 och att alla svenskar i landet den 5 augusti uppmanades att lämna landet.

På en fråga om alla de drygt 500 på den så kallade svensklistan ska evakueras svarar utrikesministern att den stora utmaningen är att få dem till flygplatsen. Många av de hittills 225 personer som kunnat lämna landet har tagit sig till flygplatsen själva.

– Det är förenat med stor risk och stora svårigheter att ta sig till och in på flygplatsen, säger Ann Linde.

Linde framhåller att Sverige försöker hjälpa alla man kan, men pekar också på osäkerhetsfaktorer som hur länge det kommer att vara öppet på flygplatsen.

Ambitionen är att hjälpa personer från Kabul till flygplatsen, inte från övriga delar av landet. Men hittills handlar det dock bara om försök.

– Vi har inte lyckats med det än, vi jobbar för det tillsammans med andra länder. Jag och personalen på plats har haft en mängd internationella kontakter för att lyckas, säger Ann Linde till TT.

Samarbete med flera länder

På flygplatsen finns upparbetade rutiner med personal från UD och säkerhetspersonal, enligt Linde. Hon vill inte svara på om militär personal deltar, men enligt Försvarsmakten fanns soldater från specialförband med på transportplanen som landade på söndagen.

De som nu evakueras och kommer till Sverige utan svenskt pass eller uppehållstillstånd tas emot som vanliga kvotflyktingar, enligt utrikesministern.

Tidigare har 23 personer som arbetat nära Försvarsmakten i Afghanistan, plus deras familjer (totalt 68 personer), beviljats uppehållstillstånd i Sverige.