Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Frankrike hedrar ihjälskjutna afrikanska soldater

Publicerad 2024-07-28

Det franska beslutet att hedra de afrikanska soldater som sköts ihjäl i en massaker i Senegal under andra världskriget fattades i samband med det första mötet mellan Frankrikies president Emmanuel Macron och Senegals president Bassirou Diomaye Faye i Paris i juni.

Frankrike hedrar postumt de afrikanska soldater som dödades av franska trupper i en massaker i Thiaroye i Senegal under andra världskriget.

Sex av soldaterna, fyra från Senegal, en från Elfenbenskusten och en från nuvarande Burkina Faso, hedras vid en minnesceremoni för att ”ha dött för Frankrike”.

Beslutet fattades inför 80-årsdagen av händelserna i Thiaroye 1944, där minst 35 soldater sköts ihjäl av franska trupper. Soldaterna, som stridit för Frankrike, hade skickats tillbaka till Västafrika efter att ha hållits som krigsfångar av Nazityskland.

Franska kolonialtrupper öppnade eld mot dem då de protesterade mot utebliven lön och dåliga förhållanden på militärförläggningen Thiaroye utanför Dakar där de placerats.

Övriga soldater kommer, enligt franska myndigheter, hedras så fort man kunnat fastställa deras identitet.

Aissata Seck, chef för en organisation som vårdar minnet av de afrikanska soldater som stred för Frankrike, kallar händelsen för ”ett stort steg”.

President Macron har under sina sju år vid makten tagit flera steg för att försöka läka de historiska ärr som Frankrike orsakat i sina relationer med Afrika. Vissa kritiker menar att gesterna, även om de är välkomna, inte är tillräckligt långtgående.