Oljefartyg har sjunkit – "kamp mot klockan"

TT

Uppdaterad 15.17 | Publicerad 04.59

Det filippinska oljefartyget sjunker utanför Filippinernas huvudstad Manila.

Ett filippinskflaggat fartyg som fraktade 1,4 miljoner liter olja har sjunkit utanför huvudstaden Manilla. Olja läcker ut och kustbevakningen arbetar nu för att förhindra en större oljekatastrof.

Starka vindar och höga vågor försvårar räddningsarbetet. En person ur besättningen har omkommit.

Fartyget ”kapsejsade och sjönk så småningom under vattenytan”, uppger den filippinska kustbevakningen. En oljeläcka som sträcker sig över en yta på cirka 3,7 kilometer har upptäckts, och förs nordost av starka strömmar.

– Vi kämpar mot klockan och kommer att göra vårt bästa för att stoppa läckan omedelbart, säger Armando Balilo, talesperson för den filippinska kustbevakningen.

Senare meddelade kustbevakningen att fartyget har sjunkit på relativt grunt vatten, vilket skulle kunna göra det möjligt att suga ut oljan ur fartyget med hjälp av ett specialfartyg.

– Sugning skulle kunna göras snabbt för att skydda vattnet i Manillabukten och kring Bataanprovinsen mot miljömässiga, sociala, ekonomiska och politiska effekter, säger Balilo.

Skulle all olja i tankfartyget läcka ut så skulle det vara det största utsläppet i Filippinernas historia, varnar Balilo.

– Det finns en stor risk att Manilla påverkas, och även Manillas strandlinje, om oljan läcker ut, säger han.