Kina och Filippinerna enas om omstridd atoll

TT-AP

Publicerad 2024-07-21 14.25

Kina och Filippinerna har nått en överenskommelse om den omstridda atollen Second Thomas Shoal. I mars i år använde Kina vattenkanoner mot en filippinsk båt med förnödenheter på väg till atollen.

Kina och Filippinerna har nått en överenskommelse som förväntas kunna förhindra fler konfrontationer gällande den omstridda atollen Second Thomas Shoal.

Filippinerna ockuperar atollen i södra Sydkinesiska havet med militär stationerad på den ringformade ön, men även Kina har hävdat anspråk.

De tidigare sammandrabbningarna mellan länderna har väckt oro för större konflikter som kan involvera USA. Filippinerna är en mångårig allierad i Asien och Washington har sagt sig vara skyldig att försvara landet om dess styrkor attackeras i Sydkinesiska havet.

Avtalet, som ännu inte har offentliggjorts av länderna, nåddes under söndagen i den filippinska huvudstaden Manila efter flera diplomatiska samtal. Målet har varit att nå ett upplägg som accepteras av båda parterna utan att erkänna den andra sidans territoriella anspråk, enligt två anonyma filippinska myndighetspersoner.

Konflikten har blossat upp vid upprepade tillfällen sedan förra året. Filippinerna anklagar bland annat kinesisk kustbevakning för att ha använt vattenkanoner för att förhindra marinens båtar att leverera förnödenheter till stationerad militär på atollen.

Ett kinesiskt fartyg rammade senast i juni ett filippinskt fartyg som sedan dessutom bordades. Kina motiverade agerande med att fartyget ignorerat varningar och därför ”vidtogs kontrollåtgärder”.