Mordmisstänkt pojke hade avvikit från vårdhem

TT

Uppdaterad 13.07 | Publicerad 11.13

En 17-årig pojke häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet på en pojke som sköts till döds i Bagarmossen i södra Stockholm förra veckan.

Pojken är hemmahörande i norra Sverige och hade avvikit från ett ungdomshem före mordet.

17-åringen är även misstänkt för grovt vapenbrott. Åklagare Daniel Insulander vill inte uttala sig om huruvida man tror att han höll i mordvapnet.

Men han betraktas som gärningsman?

– Ja, det är mitt påstående i nuläget. Sedan får vi se om bevisningen räcker till, säger Insulander.

17-åringen förnekar brott, uppgav hans advokat Joacim Wallgren under tisdagens häktningsförhandling i Södertörns tingsrätt.

Han greps i helgen sedan man kommit honom på spåren genom tekniska undersökningar tillsammans med vittnesuppgifter, enligt åklagaren. Han var då avviken från ett ungdomshem där han befann sig enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Misstänker ni kopplingar till gängkriminalitet?

– Rent krasst kan man säga att om det rör sig om skjutvapenvåld riktar sig misstanken åt det hållet.

Två andra personer som tidigare varit frihetsberövade i ärendet har försatts på fri fot. Misstankarna kvarstår dock, enligt åklagaren.

Fokus i utredningen är nu bland annat kartläggning av offrets och de misstänktas förehavanden, tekniska undersökningar och sammanställningar av övervakningsfilmer, säger han vidare.

Man är även intresserad av vittnesuppgifter från händelsen.

– Det kan vara om man sett avvikande personer i anslutning till brottet, säger Daniel Insulander.

Pojken som sköts ihjäl, sent på tisdagskvällen i förra veckan, var i 15-18-årsåldern och avled på sjukhus av sina skador.