Rishi Sunak håller avskedstal: ”Jag är ledsen”

Linnea Blomberg

Publicerad 2024-07-05 11.44

Efter Socialdemokratiska Labours storseger i det brittiska parlamentsvalet tvingas nu premiärministern Rishi Sunak erkänna sig besegrad.

På fredagsförmiddagen höll han sitt avskedstal till nationen.

– Jag har hört er ilska, er besvikelse och jag tar ansvar för den här förlusten, säger Sunak som också bekräftar sin avgång.

Strax före lunch på fredagen klev Storbritanniens avgående premiärminister Rishi Sunak ut genom dörren på 10 Downing Street för att hålla tal till nationen och erkänna sig och sitt parti besegrade.

Efter torsdagens parlamentsval tvingas nu hans konservativa Toryparti att lämna över regeringsmakten till det socialdemokratiska Labourpartiet efter 14 år vid makten.

– God morgon, i dag kommer jag att träffa kungen för att erbjuda min avgång som premiärminister, inledde Sunak sitt tal.

Vidare fortsatte han:

– Till landet vill jag säga, jag är ledsen. Jag har gjort mitt bästa i den här rollen. Men ni har varit tydliga, Storbritanniens regering måste förändras och ert omdöme är det enda som betyder någonting.

– Jag har hört er ilska och er besvikelse och jag tar ansvar för den här förlusten, säger Sunak.

”Kommer att kliva ner”

Rishi Sunak bekräftar också att han nu kommer att avgå som Premiärminister.

– Jag kommer att kliva ner som partiledare. Inte omedelbar, men så fort min ersättare är tillsatt. Det är viktigt att vårat parti efter 14 år vid makten kan återuppbyggas men också att man antar sin viktiga roll som oppositionsparti, professionellt och effektivt.

För Labour blev det en jordskredsseger. Partiet plockar 411 av 650 platser i underhuset och säkrar därmed den största majoriteten sedan Tony Blairs Labourregering 1997.

På fredagsmorgonen klev även partiets ledare Keir Starmer fram och tackade för folkets stöd.

– Folket har talat och jag är redo för förändring, sa han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln