Adopterade Alexander: Förbud ger en konstig bild
Publicerad 2024-10-03
Diskussionen om att förbjuda alla internationella adoptioner eftersom det finns risk att barn far illa ger en konstig bild av adopterade. Det tycker Alexander Forselius, som själv adopterades till Sverige från Rumänien som barn.
– Man flaggar all adoption som misstänkt barnhandel, säger han.
Det första tanken efter onsdagens nyhet om att Sverige eventuellt kan komma att förbjuda internationella adoptioner var att det känns bakåtsträvande, säger Alexander Forselius.
– Man kan ändå reglera det här på något sätt tror jag, säger han om de missförhållanden i branschen som ligger bakom diskussionerna om förbud.
Enligt en rapport, som ännu inte släppts för allmänheten men som tidningen Expressen har tagit del av, undersöker den adoptionskommission som den förra regeringen tillsatte olika argument som kan tänkas leda till att Sverige stoppar internationella adoptioner.
Kan nå annan slutsats
Under de senaste åren har flera larm kommit om oegentligheter inom adoptionsbranschen, som bland annat visat att ekonomiska intressen – och inte barnets bästa – varit styrande i flera fall.
”För att motverka de risker som finns inom den internationella adoptionsverksamheten krävs en stark styrning och kontroll av verksamheten. Vi kan dock konstatera att det, trots stora ansträngningar att säkra systemet, fortsatt förekommer oegentligheter i de internationella adoptionerna”, står det enligt Expressen i dokument från kommissionen.
Utredningens ledare, Anna Singer, säger däremot till TT att kommissionens arbete inte är klart än. Det är alltså möjligt att utredningen når en annan slutsats än att lägga fram förslag på förbud.
– Många barn har adopterats i Sverige och vi vet ju att för många av dem så har det gått väldigt bra, säger Singer.
”Kollektiv bestraffning”
Alexander Forselius kom till Sverige i december 1994, efter nästan fyra år på barnhem i Rumänien. Han ställer sig mycket positiv till sin egen adoption.
I stället för att förbjuda adoptioner borde större krut läggas på att kontrollera branschen och säkerställa att allt går rätt till, tycker han.
– Det här blir kollektiv bestraffning i stället.