Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Parasiter i nordkoreanska ballonger mot syd

TT-AFP

Publicerad 2024-06-24

En ballong som antas ha skickats från Nordkorea, på ett fält utanför Incheon, Sydkorea. En analys har visat att ballongernas last bland annat innehåller jord med parasiter. Arkivbild.

Parasiter från mänsklig avföring och förstörda kläder. Det är en del av innehållet i de soppåsar som har skickats till Sydkorea med ballonger från Nordkorea, visar en analys.

Ytterligare ballonger rapporteras vara på väg söderut.

Över 1 000 skräpballonger har skickats från Nordkorea över gränsen till syd de senaste veckorna. Ballongerna är enligt Nordkorea en vedergällning för flygblad om har skickats norrut över gränsen av aktivister i Sydkorea. De flygbladen har bland annat innehållit kritik mot styret i Nord.

Innehållet i ett 70-tal av de Nordkoreanska ballongerna har analyserats. Då har det konstaterats att de innehöll jord där ”många parasiter, som rundmask, piskmask och springmask” hittats, uppger Sydkoreas departement för återförening i ett uttalande. Anledningen tros vara att mänsklig avföring har använts i jorden i stället för kemiska gödningsmedel, enligt departementet.

Eftersom mängden jord är relativt liten bedöms det inte finnas någon risk för markförorening eller infektionssjukdomar till följd av ballongernas innehåll.

Soporna är ett tecken på Nordkoreas svåra ekonomiska tillstånd, bedömer det sydkoreanska departementet med hänvisning till trasiga barnkläder och andra plagg som har använts tills de nästan varit helt upplösta.

Vissa kläder som tidigare skänkts i en hjälpinsats från ett sydkoreanskt företag fanns med i ballonglasterna och var medvetet förstörda, i vissa fall sönderskurna.

På måndagen uppger sydkoreanska myndigheter att Nordkorea har återupptagit sändningarna av ballonger. Invånare uppmanas att inte röra dem, utan rapportera fynden till polisen och militären.