Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Så ska bistånd kopplas hårdare till migration

Publicerad 2024-10-24 08.34

Biståndsminister Benjamin Dousa (M). Arkivbild

Regeringen och Sverigedemokraterna vill stärka kopplingen mellan migrations- och biståndspolitiken.

En ny strategi som omfattar totalt 3 miljarder kronor har därför tagits fram för perioden 2024-2028.

– Vi går fram med en ordentlig påse pengar som delvis ska hantera migrationens grundorsaker, så att vi minskar asylinvandringen till Sverige och att människor stannar kvar, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) på en pressträff.

Strategin har ett större fokus på att biståndet ska öka hjälpen i närområdet. Regeringen hoppas att det på lång sikt ska minska den irreguljära migrationen till Sverige och EU.

– Kan svenska biståndsmedel gå till att människor kommer in på den lokala arbetsmarknaden och inte vill migrera mot Europa och Sverige, då är det ju verkligen en vinst för alla parter, säger Dousa.

Verksamheten ska vara ett komplement till andra åtgärder inom migrations- och biståndsområdet. De 3 miljarderna är en liten del av Sveriges totala biståndsbudget.

Ett konkret exempel på åtgärder kan vara att förbättra gränsförvaltningen för att säkerställa att de asylsökande som inte har rätt till skydd återvänder till sina hemländer.

Det kan också handla om att villkora delar av biståndet för att sätta press på länder att återta sina medborgare som ska utvisas från Sverige.

Andra exempel vad pengarna kan användas till är stöd för återintegrering, återvändarcenter eller stärkt kapacitet för migrations- och asylhantering i partnerländer.

– Det handlar om att gynna alla parter. Det gynnar Sverige, för regeringens politik och det väljarna har röstat för, är att man vill ha mindre asylinvandring till Sverige. Så vi levererar på det viktiga vallöftet.

Följ ämnen i artikeln