Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Modi får fortsätta styra Indien

TT

Publicerad 2024-06-05

Indiens premiärminister Narendra Modi jublar ikapp med anhängare efter valsegern på tisdagen.

Narendra Modi får bilda ny regering i Indien. Hans allians NDA ställer sig enhälligt bakom premiärministern.

Narendra Modi fick se sin väntade storseger bli en besvikelse när rösterna räknats efter Indiens jätteval.

Hans parti BJP förlorade den egna majoritet man haft och Modi tvingades invänta alliansen NDA:s beslut om väg framåt – Modi eller oppositionen.

Efter ett långt möte under onsdagen kunde premiärministern andas ut. De 15 allianspartier som tagit plats i parlamentet meddelade då att ”vi väljer enhälligt den respekterade NDA-ledaren Narendra Modi som vår ledare”.

En omställning

I uttalandet skriver NDA att de i regeringsställning kommer att ”bevara Indiens arv” och arbeta för att hela landet ska utvecklas.

För Modi blir det trots allt en omställning, konstaterar indiska analytiker. Han har de senaste tio åren styrt ensam utan att behöva ta hänsyn till en koalition.

Oppositionen, samlad i alliansen India, hade vädrat förhoppningar om att få något eller några partier i alliansen att byta sida, och de har ännu inte officiellt erkänt sig besegrade.

Några av underhuset lok sabhas 543 platser är ännu inte formellt avgjorda, men allt pekar på att Modis BJP får 240 platser – 63 färre än vid valet 2019 och 32 under gränsen för egen majoritet.

Omvärlden gratulerar

En stor del av rösterna har gått till Kongresspartiet, största utmanaren och ledande i oppositionsalliansen India. De får 99 platser, nästan en fördubbling mot 2019.

Efter beskedet att Modi styr i ytterligare fem år strömmade gratulationerna in från omvärlden – Kina, Ryssland, Japan, EU, Storbritannien och USA har alla lyckönskat och gett signaler om önskat samarbete.

Indiska medier uppger att Modi kommer att sväras in på lördag.