Stridsvagnar i Rafah – en miljon har flytt

TT

Publicerad 2024-05-28

Två män tröstar varandra vid det sönderbombade tältlägret utanför Rafah i Gaza.

Trots domstolen ICJ:s order fortsätter Israels attacker i Rafah i Gazaremsan. Markoffensiven har utvidgats med stridsvagnar i stadens centrum, rapporterar israeliska medier.

Ungefär en miljon människor har tvingats på flykt från staden de senaste veckorna, skriver FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa) på X.

Internationella domstolen (ICJ) i Haag beordrade i förra veckan Israel att omedelbart upphöra med krigshandlingar i Rafah, storstaden dit många palestinier tidigare under kriget flytt.

Hur det ska tolkas är inte helt klart, men sedan dess har Israel fortsatt anfalla från luften. Och även på marken görs framryckningar. Israeliska medier tolkar vittnesuppgifter till nyhetsbyrån Reuters på tisdagen, om stridsvagnar i stadens centrum, som att markoffensiven nu utökas.

Hur många civila som är kvar är just nu oklart. De flesta verkar ha lämnat staden enligt Unrwa.

”Detta under bombningar och utan något säkert ställe att ta sig till, brist på mat och vatten, bland mängder med avfall och olämpliga levnadsförhållanden”, skriver organisationen vidare.

I söndags dödades över 40 människor i en israelisk flygräd mot ett tältläger markerat som ett humanitärt område utanför Rafah. Premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat attacken en olyckshändelse.